Агро-новини 5 грудня

Новини аграрного сектору.

Свинарство у 2016 році може зустрітися із низкою проблем

Галузь свинарства у наступному році зіткнеться з певними викликами. Про це сказав голова голова Асоціації свинарів України Артур Лоза, передає «УНІАН».

За його словами, ціни на на свинину у 2016 р. знизяться. Це зумовлено зростанням пропозиції м'яса на внутрішньому ринку через очікуване згортання багатьох виробництв.

«Наступний рік буде для споживачів комфортним, а для виробників свинини досить проблемним, і для багатьох він буде роком прийняття ключового рішення про вихід з бізнесу», — сказав він.

За його інформацією, свинарі вже зараз працюють на межі рентабельності. При ціні на ринку 26,5-27,5 грн/кг, собівартість виробництва кілограма свинини становить 25-27 грн без амортизації і витрат на погашення фінансових зобов'язань.

«Зростання цін на свинину стримує низька купівельна спроможність населення. Зараз українці купують на 25% менше свинини, ніж у 2013 році», — каже експерт.

На його думку, у наступному році галузь свинарства зіткнеться з двома викликами:

— по-перше, майбутні зміни податкового законодавства у частині скасування спеціального режиму стягування ПДВ приведуть до прямого вимивання коштів з обороту свинарських підприємств на рівні 5-10%.

— по-друге, свинарська галузь переживає епідемію вкрай небезпечного вірусного захворювання тварин — африканської чуми свиней. Поширення вірусу, яке відбувається як у сільській місцевості, так і на підприємствах, що не контролюється належним чином.

Кабмін пропонує скасувати фінансування ідентифікації і реєстрації тварин

Кабінет міністрів України пропонує Верховній Раді скасувати фінансування системи ідентифікації та реєстрації тварин. Прийняття законопроекту дозволить зменшити витрати державного бюджету, розмір яких на сьогодні неможливо підрахувати.

«Розрахунок потреби у коштах на фінансування зазначеної системи неможливий у зв'язку з відсутністю законодавчого визначення терміну «система ідентифікації та реєстрації тварин» і самого переліку потреб для її функціонування», — йдеться у пояснювальній записці.

Також додається, що після прийняття проекту закону здійснення робіт щодо ідентифікації та реєстрації тварин забезпечуватиме державне підприємство «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин», яке працює на госпрозрахункових засадах.

Джерело: kurkul.com

Потрібен громадський фонд підтримки сімейного фермерства

В Україні необхідно створити громадську фундацію — фонд, який підтримуватиме розвиток сімейного фермерства. Такої думки дійшли учасники круглого столу з питань проблематики співпраці держави та громадянського суспільства у підтримці розвитку сімейного фермерства в Україні, пише сайт ГО «Союз учасників СОК України».

Модераторами заходу виступили директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць та президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України Іван Томич.

«Після гострих дискусій учасники заходу прийшли до загальної думки про необхідність створення привабливого середовища для власників особистих селянських господарств, яке спонукає їх добровільно, за власної ініціативи, приймати рішення про створення сімейної ферми», — інформує сайт.

Також додається, що оскільки фінансових можливостей для цього у держави на цей час не має, то таким привабливим середовищем може бути створення громадської фундації, а простіше - фонду, який підтримуватиме розвиток сімейного фермерства. Наповнювачами цього фонду можуть бути міжнародні донорські організації, громадськість і самі фермери.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео