Агро-новини 6 грудня

Новини аграрного сектору.

Держава втратила 2 тис. тонн цукру Аграрного фонду

Зі складів Черкаської області невідомі вивезли вже близько 2 тис. тонн цукру, що належить Державній бюджетній спеціалізованій установі «Аграрний фонд».

Про це повідомив в.о. генерального директора підприємства Олег Липовий.

«Представники ДСБУ «Аграрний фонд» звернулися з заявами зупинити свавілля і розкрадання державного майна до керівників Генеральної прокуратури, Служби безпеки та Міністерства внутрішніх справ, однак питання так і не вирішене і розкрадання серед білого дня продовжується», — сказав Олег Липовий.

За словами керівника ДСБУ «Аграрний фонд», з 19 листопада, коли розпочалося вивезення цукру, щодня державі завдаються збитки у розмірі 200-300 тис. грн. Кожного дня вивозиться близько 200-300 тонн цукру.

«Зараз ситуація така, що правоохоронці взагалі не втручаються в справу, незважаючи на всі наші звернення до Президента та Прем’єр-міністра, голови МВС, Генерального прокурора. Також проблема була розглянута на засіданні Комітету з питань аграрної політики Верховної Ради України. На даний момент Аграрний фонд виконав вичерпний перелік заходів для збереження державного майна та поновлення порушених прав», — зазначив Олег Липовий.

На складах в Черкаській області знаходилось на зберіганні близько 30 тис. тонн цукру «Аграрного фонду» загальною вартістю 300 мільйонів гривень.

Джерело: ab.org.ua

Українська морква встановлює рекорди

В Україні на сьогодні ціни на моркву вищі за польські і білоруські, зазначила керівник проекту "АПК-Інформ: овочі та фрукти" Тетяна Гетьман.

"Зниження виробництва моркви в Україні у цьому сезоні призвело до того, що ціни на українську продукцію вищі, ніж у сусідніх країнах, це не тільки не дає можливості експортувати, а й призводить до зростання імпорту", — говорить вона.

За її словами, для порівняння: якщо в Україні морква великим оптом пропонується €0,3/кг, то у сусідніх країнах ціни на цю продукцію є у межах €0,21-€0,26/кг.

"Уже зараз на ринку у достатній кількості є морква з Білорусі. Якщо спочатку ця продукція була призначена для мереж супермаркетів, то у підсумку якість моркви виявилася настільки низькою, що весь цей обсяг опинився на оптових ринках, тим самим спричинивши істотний тиск на ціни на українську продукцію", — зазначила експерт.

Джерело: agroconf.org

 

У листопаді подорожчали гречка та картопля, подешевшали цибуля і морква

За підсумками листопада найбільше серед продукції рослинництва зросли в ціні гречка (+8,3%), картопля (+7,4%), капуста (+5,0%), буряк (+4,4%), макаронні вироби (+3,3%) та борошно (+2,8%). Помірне зростання показали хліб, цукор та соняшникова олія, а цибуля, морква та рис подешевшали на 9,4%, 6,1% та 0,8% відповідно.

Підвищення цін на овочі є сезонним, а от причинами підвищення вартості деяких товарів, наприклад, гречки та цукру, є зменшення обсягів виробництва цього року. Крім того, переробники зернових та олійних культур (виробники борошна, макаронних виробів, хлібу, соняшникової олії) відчувають обмеженість пропозиції сировини на ринку, що є результатом стримування реалізації культур с/г виробниками. Останні очікують подальшого зростання закупівельних цін, тому не поспішають реалізувати одразу великі обсяги продукції. В результаті переробники змушені піднімати закупівельні ціни, що призводить до росту цін на кінцеві продукти.

Джерело: ucab.ua

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео