Міжконфесійні конфлікти на Кременеччині «розрулює» місія ОБСЄ

Спостерігачі організації з безпеки та співробітництва в Європі спеціальної моніторингової місії в Україні завітали на Кременеччину з метою вивчення релігійної ситуації у районі. З ними зустрівся заступник голови РДА  Вячеслав Онишкевич.

Іноземну делегацію цікавили міжконфесійні чвари у селах Колосова, Башуки, Куликів і Катеринівка. У судах зараз є кілька позовних заяв стосовно конфліктів у цих селах.

Начальник відділу культури, туризму, національностей та релігій РДА Лариса Антонюк надала спостерігачам ОБСЄ інформацію щодо процедури реєстрації Статуту релігійних громад.

Для довідки:

Упродовж 2015 року чиновники РДА розглянули 13 звернень громадян, представників релігійних громад, правоохоронних органів, інших установ щодо релігійної ситуації в селах Катеринівка, Колосова, Куликів, Башуки Кременецького  району.

У Куликові зареєстровано статути релігійних громад УПЦ (1991 р., в новій редакції - 2010 р.) та УПЦ КП (1993 р.). Відповідно до ст. 17 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації” районна державна адміністрація пропонувала громадам УПЦ та УПЦ КП почергове користування культовою будівлею за їх взаємною згодою. У разу відсутності такої згоди визначити порядок користування культовою будівлею і майном шляхом укладання з кожною громадою окремого договору. Представників УПЦ у селі — 6%, УПЦ КП — 94%.

Розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 17.09.2015р. № 570-од зареєстровано статут релігійної громади УПЦ КП в новій редакції.

У даний час частина представників громади УПЦ відвідує богослужіння громади УПЦ КП, інші — богослужіння в храмах сусідніх сіл.

У Башуках районна державна адміністрація відповідно до ст. 3 Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації” пропонувала зареєструвати статут як новоутвореної релігійної громади УПЦ КП, а діючий статут релігійної громади УПЦ залишити без змін, після чого  громадам УПЦ та УПЦ КП перейти на почергове богослужіння. Громада УПЦ проводить богослужіння в сільському будинку,  тому звернулась до сільської ради про виділення земельної ділянки під будівництво храму. Башуківська сільська рада на трьох сесіях розглядала дане питання за участю заступника голови РДА, начальника відділу культури, туризму, національностей та релігій РДА. Релігійна громада УПЦ продовжує розгляд позовних заяв у суді.

Розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 04.09.2015р. № 554-од зареєстровано статут релігійної громади УПЦ КП в новій редакції.

У даний час релігійна громада УПЦ КП проводить богослужіння в храмі, громада УПЦ — в сільській будівлі.

У с. Катеринівка районна державна адміністрація, враховуючи інтереси прихильників релігійних громад УПЦ (40%) та УПЦ КП (60%), відповідно до статей 3, 14,  30 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” рекомендувала зареєструвати статут як новоутвореної релігійної громади УПЦ КП, а статут релігійної громади УПЦ залишити без змін та відповідно до ст. 17 цього ж закону вирішити питання щодо почерговості богослужінь релігійних громад УПЦ та УПЦ КП в культовій споруді Катеринівки.

Розпорядженням голови Тернопільської ОДА від 02 вересня 2015 року № 548-од зареєстровано статут релігійної громади “Парафія Святого Георгія Побідоносця” села Катеринівка Кременецького району Тернопільської єпархії Української Православної церкви Київського патріархату. Відповідно до розпорядження голови Тернопільської ОДА від 07 вересня 2015 року № 555-од “Про визначення порядку користування церквою Георгія Переможця с.Катеринівка Кременецького району і майном, яке в ній знаходиться” районною державною адміністрацією було укладено з релігійною громадою УПЦ КП договір про порядок  користування храмом Георгія Переможця с. Катеринівка та укладено аналогічний договір з релігійною громадою УПЦ с. Катеринівка, визначено графік почергових богослужінь. Релігійна громада УПЦ звернулась до Катеринівської сільської ради про надання будівлі під облаштування церкви. Проведено інвентаризацію майна культової споруди.

Відповідно до статей 3, 14, 30 Закону України “Про свободу совісті та релігійні організації” рекомендовано  зареєструвати статут релігійної громади УПЦ КП с. Колосова, а статут релігійної громади УПЦ залишити без змін та відповідно до ст. 17 цього ж закону та вирішити питання щодо почерговості богослужінь релігійних громад УПЦ та УПЦ КП в культовій споруді с. Колосова.

У даний час релігійна громада УПЦ проводить богослужіння в культовій споруді, релігійна громада УПЦ КП — на вулиці, біля хреста. На почергове богослужіння громада УПЦ не погоджується. 

Дві релігійні громади с. Колосова захищають свої інтереси в судах. Рекомедовано  Колосівському сільському голові на період вирішення конфлікту знайти будинок для проведення богослужінь релігійній громаді УПЦ КП.

Кременецька РДА

 

Вибір читачів за тиждень

Відео