Ростислав Фук

У які країни найбільше виїжджають через війну жителі Тернопільщини

Загалом опитування провели у 21 обласному центрі України

Чотири країни Заходу стали найпопулярнішими напрямками для переселенців з України. Але були і регіональні особливості у їх виборі. Найчастіше мешканці обласних центрів України виїжджали під час повномасштабної війни до Польщі. Про це йдеться у муніципальному опитуванні Міжнародного республіканського інституту (IRI), проведеному у квітні-травні 2023 року, повідомляє nv.ua.

Серед жителів Луцька Польща стала найпопулярнішою — 57% опитаних лучан, що мають у родині переселенців, які залишили Україну, заявили, що саме там опинились їхні рідні. Схожий відсоток продемонстрували жителі Житомира (55%), Рівного (55%) та Хмельницька (56%).

Другим за популярністю новим тимчасовим домом для українців стала Німеччина. Найбільше там опинилось харків’ян (43% серед опитаних респондентів, що мають у родині міжнародних переселенців), дніпрян (40%) та одеситів (36%). Польща для мешканців цих міст стала країною №2.

А от жителі Тернополя під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну переважно виїжджали не лише до Польщі, але й до США. Останню країну як кінцеву мету тимчасового переселення озвучив кожен п’ятий з тих тернополян, чиї рідні залишили Україну. Трохи нижчим став відповідний показник серед жителів Івано-Франківська — 16%.

Проте Італія мала популярність серед жителів Чернівців (20% серед людей, чиї рідні залишили Україну) та Хмельницького (14%).

Опитування проводилось у 21 обласному центрі України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил

Всеукраїнське муніципальне опитування Міжнародного республіканського інституту (IRI) було проведено Соціологічною групою «Рейтинг» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID). 

Опитування проводилось у 21 обласному центрі України, що не перебувають під контролем російських чи проросійських сил. Херсон був виключений з вибірки у 2023 році через безпекову ситуацію, яка унеможливлювала особисте опитування. Опитування проведено на основі вибірки, яка включала 16800 респондентів. Статистична похибка для кожного міста не перевищує ±3,5%.

Фото з відкритих джерел, інфографіка IRI

Вибір читачів за тиждень

Відео