Школярам з особливими потребами допомагають з вибором майбутньої професії

В рамках Всеукраїнської декади зайнятості для осіб з інвалідністю фахівці Тернопільського міськрайонного центру зайнятості Оксана Гороховська та Інна Лісовська відвідали учнів старших класів Тернопільської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. Тернопільської обласної ради (для дітей зі зниженим слухом) та закладу освіти І-ІІІ ст. "Тернопільський навчально-реабілітаційний центр".

Діти – наше майбутнє. А вибір професії для них – важливе рішення, що має бути виважене та зумовлене індивідуальними побажаннями та особливостями. Діти з інвалідністю – двічі особливі. Для них – пошук свого майбутнього місця в суспільстві дещо складніший та має власну специфіку. Держава намагається правильно допомогти в подібній ситуації – фахівці міськрайонного центру зайнятості зустрілись з вихованцями Тернопільської загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ст. Тернопільської обласної ради (для дітей зі зниженим слухом) та закладу освіти І-ІІІ ст. "Тернопільський навчально-реабілітаційний центр". Дітей навчили співставляти свої здібності з вимогами конкретної професії та допомогли скласти на цій основі реальний план оволодіння певним видом трудової діяльності.

Спеціалісти центру зайнятості ознайомили вихованців згаданих закладів з професіями, які користуються попитом на ринку праці та переліком спеціалізованих навчальних закладів, де можна здобути відповідну освіту; провели профдіагностичне тестування на визначення схильності до того чи іншого виду праці.

З цікавістю діти розгадували кросворд “Світ професій”, визначали свій тип характеру, слухали розповіді про найдивніші професії світу, визначали, яка професія є ”Най-най” (солодша, відповідальніша, веселіша...) та гралися у гру “Так-ні”.

Подібні заходи провели і в інших населених пунктах Тернопільщини. Так, у Шумському центрі соціальної реабілітації дітей-інвалідів у веселій, розважальній формі діти спілкувались про серйозне: свідомий вибір професії, що стане запорукою професійної самореалізації в майбутньому.

«Хтось мріє стати кухарем, хтось водієм, музикантом, вихователем. Профорієнтаційні вікторини, конкурси, жарти, проведені на зустрічі, допоможуть вихованцям вже в ранньому віці напрацювати низку корисних навичок, що стануть першими сходинками до правильного вибору фаху, - каже заступник начальника відділу надання соціальних послуг РЦЗ Леся Король. - Усім учасникам напередодні свята Миколая було роздано заохочувальні призи. Сподіваємося, що ці невеличкі подарунки привнесуть краплю щастя в непросте життя дітей, які завжди потребуватимуть особливої уваги суспільства, і що кожен з них знайде свою дорогу в житті!».

У Гримайлові в комунальній санаторній школі-інтернаті діти стали учасниками заходу «Крок у майбутнє» та профорієнтаційного уроку «Пізнай себе». Школярі активно гралися в профорієнтаційні ігри, розповідали, хто ким хоче стати в майбутньому, прислухались до рекомендацій щодо вибору професії та пройшли профорієнтаційне тестування.

До вихованців Чортківського районного комунального центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів «Дорога в життя» також завітали фахівці районного центру зайнятості. Тут дітей вчать спілкуватись, знаходити друзів, жити серед людей, навіть якщо і не поталанило бути здоровим, шукати свій шлях, дають нові знання, розвивають творчі здібності, допомагають стати сильнішими, долаючи труднощі, пов’язані з фізичними вадами.

Колективна праця педагогів, які проводять реабілітаційний процес за індивідуальними програмами для кожної дитини, дає позитивний результат. В маленьких серцях оселяється надія на краще майбутнє й бажання перемогти біду.

Такі інтерактивні заходи для дітей з особливими потребами допомагають учням зорієнтуватися у світі професій, визначити свої сильні сторони, відчути підтримку дорослих та зрозуміти, що кожна людина є індивідуальною та неповторною.

Тамара КОБЛИК

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео