12 Грудня 2019, Четвер


У Ланівцях відбувся конкурс-виставка «Замість ялинки – зимовий букет» (фото)

Погода
На Андрія у Тернополі буде вітряно

Як у Тернополі ігнорують ремені безпеки

Незнайомець попросив зателефонувати та зник з чужим смартфоном

«Війна» за гаражі дісталася до Тернопільської обласної ради (фото)

Місто на Тернопільщині перемогло у всеукраїнському конкурсі

У школі на Тернопільщині виявили фальсифікований продукт

Як працюватиме мер молодіжної столиці України? (розклад)

Фотофакт
Тернопільська «Красуня дня»

У Тернополі демонтували чотири рекламних банери на вулиці Руській (фото)

Старі тернопільські огорожі в зимових декораціях (фото)

Книга уродженця Чорткова Василя Махна потрапила до трійки найкращих у 2019 році

У Тернополі представили книжку, котра пояснює багато дивностей у нашому житті

Новорічна бізнес-ідея — фермер вирощує кольорові ялинки (Агроновини)

Анонс
Тернополяни можуть стати добровольцями дітям

Фоторепортаж
На Чортківщині відкрили школу естетичного виховання (фоторепортаж)

На одній із вулиць Тернополя демонтували паркувальні бар’єри (фото)

Поліція просить тернополян допомогти розшукати зниклу краянку

Настя Меркушина у першій для себе суперспринтерській гонці виборола «срібло»

Фоторепортаж
У Чорткові діти виготовляли новорічні екологічні іграшки (фото)

У Монастириському районі рятувальники боролися з вогнем у будівлі (фото)

Відео
Як на Тернопільщині роздавали дозволи на користування надрами (фото, відео)

Анонс
Тернополяни можуть вплинути на витрати бюджету міста

У Тернополі нотаріуси зможуть укладати шлюби

Це цікаво
Пам’ятка для тернополян: як діяти у разі виникнення пожежі в навчальному закладі

На Тернопільщині розглядають справу водія, який на несправній вантажівці збив жінку (фото)

У Тернополі створили унікальний документ: обговорення проєкту триватимуть до 18 грудня

У тернопільських школах проводять уроки про боротьбу з корупцією

Погода
На Тернопільщині в аварії постраждали люди (фото)

Незабаром тернопільські водії можуть не хвилюватись, що забули вдома права

У Тернополі незабаром розпочнуть будівництво надземного пішохідного мосту

Фоторепортаж
Учні з Тернопільщини передали подарунки бійцям ООС (фоторепортаж)

Скільки часу відпочиватимуть тернопільські школярі

11 грудня у Тернополі демонтували незаконні бар’єри (фото)

Тернопільський університет відкритий для майбутніх абітурієнтів (фото)

На Тернопільщині багатодітним матерям затримують виплати соціальної допомоги

Відео
Школяр з Бережан у п’ятірці лідерів України (відео)

Фотофакт
У Теребовлі облаштували новорічні декорації (фотофакт)

БК «Тернопіль» двічі переміг черкаських баскетболістів

Стали відомі деталі жорстокого вбивства жителів Тернопільщини у Польщі

В Тернополі медики проходять інструкторсько-методичні заняття (фото)

Відео
Над довгобудом обласної бібліотеки у Тернополі «згущуються хмари» (фото, відео)

У тернопільському суді не задовільнили апеляцію щодо позбавлення волі

Це цікаво
12 грудня в історії Тернопільщини

Шумська громада придбала техніку, яка зробить дороги безпечними

У Борсуківській громаді підтримують розвиток спорту (фото)

Спортсмени із Тернопільщини вибороли п’ять нагород на чемпіонаті із плавання

11 Грудня 2019, Середа


На Тернопільщині всередині дерева чоловік розгледів тризуб

Погода
З Парамона земля кам’яніє, річка застигає

На Тернопільщині  у чотирьох сільських школах дітей годували фальсифікованим маслом

За хуліганство на Тернопільщині юнакам загрожує відповідальність

Відео
Тернопільщина: Ігорю Сопелю вже пригрозили акціями протесту (фото, відео)

Тернополянин готує українські роли

Шеф-кухар "Файного міста" Віталій Гуралевич родом із Черкащини, але вже декілька років живе і працює на Галичині. У нього є свої улюблені галицькі страви.

— Це страва з квасолі, м’яса і картоплі, схожа на печеню, яку подають запеченою у горщику, — каже він. — Ця страва притаманна Львову і Західній Україні загалом. Також дуже полюбляю м’ясну пательню. Це завжди велика порція, і дуже смачно. Я про неї раніше ніколи не чув. І не знав, що її різновидів може бути так багато. 

Готувати удома щодня чоловік часу не має. А коли у Віталія вихідний, він завжди балує свою сімю стравами власного приготування, експериментує, пробує, які продукти можна поєднати між собою. Та відколи став шеф-кухарем, частіше готує дружина. Утім, чоловік ніколи не критикує її на кухні.

— Моя думка залишається при мені, — додає він. — Дружині я завжди кажу: “Смачно”. Адже вона старалася, готувала з любов’ю. А коли чекаємо гостей, тоді готую я. Якщо гості молоді і креативні та полюбляють експерименти, стараюся їх чимось здивувати. А якщо ні — готую прості українські страви, зрозумілі всім. Одного разу зробив ікру синього кольору. Виглядала, як рибна ікра, але насправді була з сиропу "Блю кюрасао". 

Таку ікру, за словами співрозмовника, можна приготувати з будь-якого сиропу. Наприклад, з "Гренадину”, який використовують бармени. 

— Цей сироп дає яскраво-червоний колір. Сироп із кальцієм набирають у піпетку і капають в альгінатну ванну, — розповідає Віталій. — Крапельки там повністю застигають і стають схожі на желе. Так виходить “ікра”.  
За словами співрозмовника, він спочатку все готує вдома для своїх гостей, а вже потім — у ресторані.  

— Одного разу дуже здивував своїх гостей, коли у мультиварці, у вакуумному пакеті, приготував рибу макрель за технологією sous-vide, — пригадує шеф-кухар. — Я подав її з морквяним пюре і з чіпсами з бурячка. Друзі, дивлячись на страву, думали, що я подав їм сиру рибу. А коли скуштували, їм сподобалося.

Професію кухаря Віталій обрав невипадково, адже кухарем працює його мама. Тож, ймовірно, здібності до куховарської справи передалися чоловікові від неї.

— Ще навчаючись в училищі, я їздив на виробничу практику і вже тоді працював у різних закладах, готував бенкети, — розповідає Віталій. — Коли ж після кулінарного училища прийшов на роботу в один заклад, розраховував на посаду кухаря. Керівництво сказало мені приготувати якусь страву, щоб побачити мій рівень. Я приготував, і мене відразу призначили старшим кухарем. 

Оскільки Віталій займався спортом, то вирішив здобути ще й спортивну освіту.
— У мене був вибір — Київ чи Львів, але у столиці навчання було платне, а у Львові я вступив на державне, — пригадує він. — Коли я закінчив вуз, влітку мені запропонували постажуватися в італійському ресторані. Навчання тривало три місяці. Я тоді взагалі не знав італійської кухні. Нас вчив кухар-італієць. Після навчання я склав іспит і мені запропонували посаду су-шефа. Через місяць я став уже шеф-кухарем. Це була моя перша робота на посаді шефа. Було важко, я допускав деякі помилки, але зробив висновки і врешті зрозумів, що кухня — це моє.

Віталій почав розвиватися — їздив на навчання, майстер-класи, кулінарні конкурси. Потім сам почав проводити майстер-класи для дітей і дорослих, які хотіли навчитися готувати.
— Я досі вчуся, щоб бути хорошим керівником, — каже співрозмовник. — Роботу кухні треба вміти організувати так, щоб усі працювали, як одне ціле. Для цього потрібно вміти мотивувати своїх працівників.

Свої знання і вміння, зокрема ті, які здобув у ресторанах італійської та японської кухні, Віталій Гуралевич застосовує на теперішній роботі. 

— Кожен шеф-кухар має свій “почерк”, — розповідає він. — Я дуже люблю експериментувати та імпровізувати. Інколи на бенкети готую якусь страву від шефа. Якщо маю вільний час, то можу приготувати й особисто подати комусь із гостей на столик “комплімент”, якого немає в меню. Наприклад, недавно я готував українські суші: зробив рол із картопляного пюре, всередині оселедець, зелена цибуля, соус, зверху — ікра лосося. Інші роли — з сала. Замість норі — сало, всередині — житній хліб, солений огірок і зелена цибуля. Порізав, а зверху поклав хрін. Це нібито японські роли, але в українській інтерпретації, з місцевих продуктів. А з горілки приготував желе. Вийшла їстівна горілка. 

Віталій каже, що часто виходить у зал до гостей, запитує, чи все їм подобається, і старається враховувати їхні побажання. 

— Я беру зауваження відвідувачів до уваги, записую, що варто змінити, — каже він. — Навчився цього у моїх вчителів. Вважаю, що це багато говорить про шеф-кухаря, коли він виходить у зал, не боїться людей, спокійно сприймає критику. Коли гості незадоволені, мало хто може взяти на себе сміливість вийти у зал і запитати, що не так. Адже бувають випадки, коли кухарі щось пересолили чи не досолили, а відповідати повинен шеф-кухар. Він має перепросити за невдалу страву. Я стараюся такого не допускати, але буває всіляке. На мою думку, гості мають бути завжди задоволені. Тоді це правильна робота кожного офіціанта і кухаря, а також закладу загалом. 

Джерело: te.20minut.ua

 

19

Залишити коментар

прайс-на-рекламу
Схожі матеріали
Інші публікації автора