Архів у Тернополі запрацює, а бібліотека-довгобуд «зачекає» (фото)

Добудову семи об’єктів на Тернопіллі Кабмін фінансує за статтею про капітальні видатки. За ці гроші до кінця року планують, зокрема, здати в експлуатацію першу чергу перинатального центру «Мати і дитина» (ліве крило), сховище і два із 9 поверхів обласного архіву.

Про це «Терену» розповів начальник управління капітального будівництва Тернопільської ОДА Віктор Кузяк.

Ані копійки, за його словами, немає натомість на добудову обласної бібліотеки. Вишукувати можливості, вочевидь, доведеться у місцевій казні або за рахунок інвесторів.

На обласний архів ще треба 35 мільйонів гривень

- У новому приміщенні обласного архіву на вул. Карпенка можна буде працювати уже наступного року, - стверджує Віктор Кузяк.

Повністю готовими до роботи будуть перші два поверхи, а також сховище - кілька поверхів для зберігання документів. На це уже витратили понад 3 млн грн із 5-ти, виділених на капітальні видатки із держбюджету. Решту освоять до кінця грудня.

- Усі приміщення обласного архіву готові на 70%, – каже Віктор Кузяк. – Два поверхи постараємося незабаром ввести в експлуатацію. Уже запущені котли опалення, робітники можуть працювати і в зимовий час. Наступного року старий архів зможе звільнити приміщення, які належать церкві, і перейти у нове. Завершувати там ремонти будемо поступово.

Загалом на обласний архів ще треба 35 млн грн. Причому майже 20 мільйонів потрібно було витратити на фінські стелажі. Але існує можливість придбати дешевші, українські, уточнює Віктор Кузяк. Тож зекономити вдасться майже 10 млн грн.

Половина закупленого медичного оснащення щезла

Схожа ситуація - з будівельними роботами в обласному перинатальному центрі «Мати і дитина», що на вулиці Замковій у Тернополі. Першу чергу медичної установи також планують здати у грудні.

- Ми плануємо завершити будівельні роботи у лівому крилі, докупити необхідне обладнання і відкрити центр. А тим часом, ремонти будуть продовжуватися, – додає Віктор Кузяк. - Із державного бюджету цього року на реконструкцію центру «Мати і дитина» отримали 25 мільйонів гривень. Сподіваємося їх освоїти.

Загальна вартість ремонтів у перинатальному - приблизно 60 мільйонів гривень, тож грошей ще потрібно чимало. Тим паче, нещодавно виявилося, що майже половина закупленого медичного оснащення щезла. Хто винен у тому, що коробки виявилися порожніми, з’ясовують правоохоронці.

- Ліжка, тумбочки, операційні столи закупили у 2011-2012 роках, - уточнює чиновник. - Проте в 2011 році кошти надійшли лише у середині жовтня. Будівельні роботи тоді встигли виконати на 15 мільйонів і на 11 мільйонів закупили обладнання, а 9 мільйонів повернули у державну казну. Хоча можна було на ці гроші купити і котли на паливну, і труби, і вентиляцію та систему кондиціювання.

Чиновник нагадав, що 9 млн. гривень на той час дорівнювали мільйону євро. Якби ці гроші у 2011-му витратили на обладнання і будівельні матеріали, то тепер, маючи 25 мільйонів гривень, могли б повністю завершити реконструкцію перинатального.

- Усі матеріали тепер подорожчали. Особливо дорогим є обладнання, - продовжує Віктор Кузяк. – Тому ми не повинні надіятися лише на державні кошти, щоб завершити реконструкцію. Можливо, виділять кошти з обласного і міського бюджетів.

Обласна бібліотек-довгобуд не має шансів

Найгірша ситуація – з добудовою найвідомішого тернопільського довгобуду, обласної бібліотеки.

- Як на мене, вона втратила свою функціональність, - констатує чиновник. – Тепер молодь шукає інформацію по-іншому. Більшість джерел є в Інтернеті. Тому те приміщення має бути не сховищем для книг, а культурно-освітнім центром.

Віктор Кузяк припускає, що у добудовану бібліотеку могла б «переїхати» обласна школа мистецтв або інші заклади культури. Ось тільки грошей на добудову потрібно надто багато.

- Може, знайдуться інвестори, які зацікавляться проектом. Вони могли б довести те приміщення до ладу, а потім область із ними якось розрахувалася б. Але конкретних пропозицій поки що немає, - зауважив пан Кузяк.

До речі, у перелік об’єктів на добудову за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку у 2016 р. обласна бібліотека не має шансів потрапити. На ту будівлю, яку не можуть здати уже 25 років, потрібно надто багато грошей. Області набагато вигідніше добудовувати за державні гроші невеликі об’єкти.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора і з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео