Громадські активісти проводять співбесіди з потенційними поліцейськими у Тернополі

"Порішати" не вдасться, переконують активісти. І радять навіть не підходити з проханням закрити очі на старі "грішки" - цим ви лише нашкодите потенційним поліцейським, адже їм доведеться назавжди забути про омріяну службу в новітній структурі.

Сім комісій, близько 640 кандидатів, з яких у перший день тестування відібрали приблизно 70. Такими були результати першого дня особистої співбесіди до нової патрульної поліції.

У кожній з семи комісій – активісти Тернопільщини. 20minut.ua вдалось дізнатись принаймні про чотири громадські організації, які тестують майбутніх поліцейських. Це представники «Самооборони Майдану Тернопільщини», ВО «Автомайдан», «Ради бізнесу

Тернопілля» та «Майдан Тернопіль».

Активістів просили не розголошувати інформацію щодо співбесіди, однак, деякі подробиці дізнатись все ж вдалось.

- Мене схвилювали новини про реформи в правоохоронних органах, - пояснив свою участь у роботі комісії активіст «Самооборони Майдану Тернопільщини» Іван Ковалик. – Передусім, повний провал реформи прокуратури на даному етапі, оскільки нових кадрів не було інтегровано, а залишилися всі, які працювали в часи режиму. Проте дуже обнадіює реформа патрульної поліції.

Іван Ковалик впевнений, що скоро на вулицях Тернополя з'явиться дійсно нова поліція, - не за формою, а за змістом.

До складу кожної з комісій входять по два представники від громадських організацій,  новий патрульний з іншого міста та психолог силових структур. Тестуватимуть кандидатів протягом трьох днів.

- Колишніх правоохоронців серед кандидатів небагато, не більше 5%, - каже голова тернопільського осередку ВО «Автомайдан» Ігор Василів. – Коли цікавимось, чому хочуть працювати у поліції – відповідь у всіх практично одна: «Ми йдемо міняти країну». Але вже в процесі з’ясовуємо - одних цікавить перспектива кар’єрного росту, інших висока зарплатня. От така мотивація.

У перший день протестували близько 640 кандидатів. В середньому кожна з семи комісій обрала 10 кандидатів в нову патрульну поліцію.

- Перевагу не надаємо ані громадським активістам, ані колишнім працівникам міліції, - каже Ігор Василів. – Відбір - за принципом спроможності і бажання людей працювати. Чи то піший, чи автопатруль. Є чимало таких, які одразу йдуть працювати в «офіс». Скажімо, ті, хто не склав успішно фізнормативів, однак може і хоче працювати та бути корисним у новій структурі.  

В комісіях - 6 представників ВО «Автомайдан», ще троє – в штабі, які при потребі  «моніторять» кандидатів.

Проводять співбесіди й двоє представників «Ради бізнесу Тернопілля» (далі – РБТ). Зокрема, 21 грудня участь у роботі комісії брав голова РБТ Олександр Бораковський.

- Мені сподобалося тестувати потенційних поліцейських, адже багато з них – досить розумні, цікаві та цілеспрямовані: як чоловіки так і жінки, - каже п. Бораковський. -  Щоправда, приходили різні люди, бували нестандартні ситуації, але до завершення атестації не маю права розголошувати деталі.

На перевірку комісією, у складі якої був Олександр Бораковський, потрапило дуже мало працівників колишнього УМВС. Усього ж перевірили понад півсотні кандидатів. З них чималий відсоток бажаючих стати полісменами - жінки.

Голову комісії не обирали - всі були на рівних правах і мали право одного голосу. Робота йшла демократично та злагоджено.

- Це дуже виснажливий процес, - каже пан Олександр. - Важко із 9.00 до 19.00  перебувати в постійному спілкуванні з такою кількістю людей.

Джерело: te.20minut.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео