В архіві відкрили виставку «Право на колір»

"Право на колір" - виставка з такою назвою презентується у Тернопільському держархіві.

Тернопільські архівісти відзначають сьогодні професійне свято. З цієї нагоди в обласному державному архіві був День відкритих дверей. І ще одна важлива подія у цьому закладі - виставка авторських робіт  Asta Legios (відомої як "кривава художниця")"Право на колір". Насправді це переселенка зі Сходу, яка малює свої роботи у Тернополі. На виставці представлені портрети громадських та державних діячів, представників влади у червоно-чорних кольорах, трохи менше - у жовто-блакитних.

Ось що написала у своєму листі до відомого на Тернопіллі громадського діяча Володимира Ханаса художниця: "Ідея - хочете Криваву Хунту? Отож-бо тримайте - гіпертрофовану - з іклами та червоними очима - їжте, не обляпайтесь. Увесь цімес був у тому, що портрети "Кривавої Хунти" подаються саме у червоно-чорних кольорах. Це не просто відповідь на російську пропаганду, це ще й фірмові історичні кольори".

На відкриття виставки завітало багато гостей. Серед них волонтери, воїни АТО.  

- Боротьба триває на всіх фронтах, іноді так багато падає на жіночі плечі, - каже відома волонтерка Ліля Мусіхіна, - що не знаєш як дати собі раду. Маємо бути сильними. Якщо про  нас пишуть на російських сайтах у рубриці "Українська хунта", то це означає, що нас бояться. Найбільша наша цінність - це наша земля, наша Україна, тому будемо йти до кінця. Червоний і чорний колір - це продовження української душі, це два кольори - боротьби і смерті.

З привітальним словом виступили директор архіву Федір Полянський, представник обласного військкомату по роботі з особовим складом майор Олена Величанська, боєць-волонтер Володимир Грицина, старший науковий співробітник Бережанського краєзнавчого музею Микола Проців, представники групи "Схід і Захід - єдині" координатор Володимир Конько та працівник архіву, журналіст Ігор Крочак, голова обласного товариства "Меморіал" Богдан Хаварівський, начальник відділу формування НАФ та діловодства Тереза Малиміна-Базиляк та інші.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео