Агро-новини 25 грудня

Новини аграрного сектору.

У Мінагрополітиці оцінили виробництво молока за 11 місяців

Міністерство аграрної політики й продовольства оцінює виробництво молока в січні-листопаді в сільськогосподарських підприємствах в 2,47 млн тонн і в господарствах населення — в 7,56 млн тонн. Про це на своїй сторінці в Facebook написав міністр аграрної політики й продовольства Олексій Павленко.

Загальне виробництво молока, як і повідомляла раніше Державна служба статистики, за 11 місяців становило 10,03 млн тонн.

В агросекторі прогнозується ріст вакансій

Для українських аграріїв 2016 рік має всі шанси стати дійсно вдалим, якщо на їхню долю випаде шанс заміщати російський експорт до Туреччини, пише видання «Сегодня».

У такому випадку вакансії з'являться для виробників і продавців злакових, бобових, кукурудзи, етилового спирту, патоки, цукрових виробів і гречки. За останні місяці умови ведення агробізнесу в Україні покращилися, очікування бізнес-клімату у річній перспективі — позитивні.

«Щодо оплати праці теж є привід для стриманого оптимізму. Через деякий час підвищена затребуваність кадрів призведе до збільшення конкуренції роботодавців за фахівців, і тоді їм доведеться підвищувати оклади», — сказав директор з розвитку кадрового порталу Work.ua Сергій Марченко.

Ферми стали виробляти 50% сирого молока для переробки

Уперше за довгий час понад 50% сирого молока для переробних підприємств стали виробляти товарно-промислові ферми, а не корови селян, пише «Інфагро».

Нав'язування молочникам мінімальних закупівельних цін на сире молоко від населення на рівні 4 грн/л (яке активно обговорюється сьогодні на рівні законопроекту) обернеться на практиці масовою відмовою переробників від «домашнього» молока.

«Всіх корів виріжуть на другий день. Заводам буде просто невигідно працювати з селянами. Купувати їх молоко ніхто не буде», — побоюється голова Асоціації виробників молока Андрій Дикун.

Основний прогноз експертів на найближчий час — відхід найменш ефективних виробників з ринку, скорочення виробництва і переробки молока. До кінця цього року в Україні будуть вирізані 10-20% поголів'я великої рогатої худоби, підрахували в Асоціації виробників молока.

За оцінками асоціації УКАБ, через зменшення поголів'я виробництво молока в Україні у 2015 р. скоротиться на 7% — до 10,4 млн т.

У міру скорочення пропозиції молока і зниження випуску молокопродуктів експерти побоюються поновлення їх імпорту. Умови для цього є. Посилення конкуренції на ринку молокопродуктів поставить підприємства перед дилемою: укрупнюватися або закриватися.

Огляд підготував Орест Сарматський 

Вибір читачів за тиждень

Відео