Агро-новини 27 грудня

Новини аграрного сектору.

Тваринники отримають користь від відміни СОТ експортних субсидій

Декларація, прийнята на Міністерській конференції Світової організації торгівлі (СОТ) вигідна для України. Про це заявила заступник міністра Аграрної політики та продовольства України Владислава Рутицька, пише Мінагропрод.

«У першу чергу ми говоримо про заборону використання експортних субсидій у сільському господарстві. Українська делегація у Найробі відстоювала саме цю позицію. І це перемога України. Це зробить вітчизняний аграрний експорт більш конкурентоздатним. Відзначу, що таке рішення не принесе швидких результатів, але за 5 років ми вже зможемо побачити позитивний ефект (перш за все це стосується м’ясної та молочної продукції)», — сказала Рутицька.

Окрім того, зараз найбільш інтенсивно ведуться переговори щодо створення ЗВТ із двома країнами. Одна з них - Туреччина, яка готова в цьому напрямку працювати, зокрема, для того, щоб збільшити товарообіг. Друга країна — Ізраїль, результати переговорів з яким показали достатньо позитивний настрій і готовність інтенсивно відпрацювати Угоду. Це означає, що сторони готові обговорити всі і будь які питання доступу на ринки.

Фінансування Мінагропроду скоротили на 0,5 млрд грн

У прийнятому проекті державного бюджету на 2016 р. скоротили фінансування Міністерства аграрної політики та продовольства України. Відповідний законопроект №3000 «Про Державний бюджет України на 2016 р.» опублікований на офіційному сайті ВРУ.

Фінансування Мінагропроду у 2016 р. заплановано на рівні 1,49 млрд грн, хоча у попередній редакції передбачалося виділення 2,01 млрд грн. При цьому 1,03 млрд грн планується виділити із загального фонду бюджету, 459 млн грн зі спеціального.

Із загального фонду буде виділено 300 млн грн на програму здешевлення процентних ставок по кредитах для аграріїв, 50 млн грн — за програмою підтримки галузі тваринництва.

У Білорусі створили електронну карту органічних господарств

У Білорусі вперше створена електронна карта органічних, пермакультурних та екологічних господарств, пише Аgriculture.

Основне завдання сервісу — популяризація екологічних господарств в Інтернеті. Автори карти екологічних господарств Білорусі сподіваються, що цей інструмент допоможе потенційним покупцям швидше і простіше знаходити постачальників потрібної продукції. При цьому розміщення інформації на карті безкоштовне. Крім координат сервіс надає також невелику довідку про господарства та фотографії.

Зараз на карті відмічено більше 20 ферм і садиб, які розділені на 4 групи: сертифіковані органічні господарства та господарства перехідного періоду; спільноти з декількох господарств, де застосовують органічні і пермакультурні методи; окремі господарства, які застосовують органічні, екологічні та пермакультурні методи; агротуристичні господарства, які застосовують органічні, екологічні, пермакультурні методи.

Огляд підготував Орест Сарматський

     

Вибір читачів за тиждень

Відео