Агро-новини 28 грудня

Новини аграрного сектору.

Насувається подорожчання добрив

Причина подорожчання — ускладнення торговельних відносин з Росією, в результаті яких з 1 січня заводи РФ перестануть видавати сертифікати походження типу СТ-1 для відвантаження в Україну.

Ці сертифікати поки виписуватимуть тільки постачальники з Білорусі та Казахстану. Однак і ці країни надалі приєднаються до дій виробників з РФ. З Польщі аналогічні добрива будуть імпортуватися з нульовим митом, але ціна на європейські аналоги вища на 30-40 дол./т. При подорожчанні російських добрив на 6,5% (загальна мито 11,5%) і здешевленні імпорту з ЄС, європейські добрива стають майже альтернативні за вартістю. Ось тільки самих добрив в ЄС небагато, імпортуються часто російські та білоруські. Комплексні добрива будуть дуже потрібні навесні, особливо для внесення під яровий посів. Пересівання озимих скоротиться, але це не означає, що добрив знадобитися менше, самі озимі можуть бути дуже слабкими, зрушення зими на ранню весну, спостерігається в Україні вже другий рік поспіль.

Джерело: ucab.ua

Імпорт ковбасних виробів скоротився більше ніж удвічі

У січні-листопаді Україна імпортувала 308 тонн ковбасних виробів, тоді як в минулому році даний показник склав 648 тонн.

Основною причиною скорочення стало подорожчання імпортної продукції через ввізне мито і девальвацію гривні, а також низька купівельна спроможність населення. Найбільшими постачальниками ковбас в Україну стали Італія, Іспанія та Франція.

Джерело: ucab.ua

Печериці продовжують дорожчати

В останню п'ятницю цього року в усіх регіонах спостерігається динаміка зростання цін на печерицю.

Про це повідомили у Національному грибному агентстві «Umdis».

Як констатують експерти, така ситуація не дивна, адже стійкий попит на гриб та передсвятковий ажіотаж змушує грибні ферми переглядати свої цінники у бік збільшення ціни.

«На даний момент більшість київських грибних господарств вже відвантажують печерицю від 28–30 грн/кг. При цьому є чимало грибних ферм, які відвантажують від 32-33 грн/кг. Найвища ціна на печерицю сьогодні зафіксована в Харківській області, там місцеві грибні господарства відвантажують по 37 грн/кг.

Огляд підготував Орест Сарматський                     

 

Вибір читачів за тиждень

Відео