«Перекриття доріг є відчайдушним кроком», - аграрії

Глобальний страйк оголосили обурені змінами до податкового законодавства українські аграрії і погрожують продовженням протестів через те, що влада наразі не хоче їх чути.

Протестувальники ще сподіваються добитися свого, тож сьогодні, 29 грудня, озвучили вимоги до Президента України Петра Порошенка. Його просять накласти вето на законопроект про внесення змін до Податкового кодексу. Текст звернення розмістили на сайті Аgravery.com. (див. фото – прим.).



Нагадаємо, аграрії почали висловлювати своє невдоволення пропозиціями Уряду ще задовго до ухвалення змін в оподаткуванні. Так, 10 грудня в Україні проходила Всеукраїнська акція протесту. Аграрії висловили незгоду із політикою скасуванням пільгового оподаткування сільгоспвиробників у Запоріжжі, Одесі, Хмельницькому, Кіровограді і Сумах. Акцію протесту під стінами парламенту провели і 26 грудня, коли Верховна Рада «алярмово» ухвалювала Держбюджет-2016. При спробі прорватися в будівлю парламенту вони використовували мертву свиню у труні. Але тоді ніхто не дослухався до їхніх прохань зберегти спеціальний режим ПДВ і залишити спрощену систему оподаткування.

Замість прозорої системи створили два реєстри ПДВ

Аграрії усієї України 28 грудня, не бачачи іншого виходу, почали блокувати основні дороги України, протестуючи проти податкових змін. Підприємці, які працюють у галузі сільського господарства, стверджують, що продовжуватимуть протести проти ухваленого Верховною Радою Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України і деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходженнях у 2016 році» (реєстр. №3688). Адже цим законом скасували спецрежим ПДВ. І замість створення прозорої системи його відшкодування, внесли та ухвалили норму про створення двох реєстрів ПДВ. Фактично, за словами мітингуючих, це позбавляє середніх і малих фермерів, а також їхні об'єднання - кооперативи, можливості вчасно і в повному обсязі отримувати відшкодування ПДВ при експорті всієї своєї продукції, а не тільки зернових і технічних культур. Також це зберігає можливості для вимагання хабарів і проявів корупції при формуванні реєстрів, вважають аграрії.

Вони наполягають: скасування спеціального режиму ПДВ, допоки Уряд на ділі не доведе, що готовий і дійсно відшкодує ПДВ вчасно і в повному обсязі — є неприйнятним!

— Сьогодні український селянин практично позбавлений будь-яких механізмів державної підтримки, — сказав кореспонденту сайту Agravery.com голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР) Андрій Дикун. — Цей закон призведе до банкрутства багатьох сільськогосподарських підприємств. Аграрна галузь дає роботу мільйонам людей, а експорт сільськогосподарської продукції забезпечує 30% валютних надходжень до країни. Знищення аграріїв означає не лише втрату робочих місць та експортної виручки, а ще й це призведе до знищення українського села. Саме цього ми і намагаємось не допустити. Тому сільськогосподарська громада закликає президента України Петра Порошенка накласти вето на законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України…».

Обіцянки влади виявилися обманом

Рух на дорогах 28 грудня обмежили у Вінницькій (Комсомольське, Шпиків, Гайсин, Вендичани, Бершадь, Тульчин, Дяківці), Черкаській (біля Умані село Краснопілка), Хмельницькій, Тернопільській, Сумській, Запорізькій, Кіровоградській та Київській областях. Точні координати для зручності водіїв оприлюднили на спеціальній карті (див. фото – прим.). Принагідно ВАР попросив вибачення у всіх через тимчасові незручності, які виникли під час акції протесту.

- Обмеження руху дорогами України є відчайдушним кроком, адже усі інші спроби діалогу із владою закінчилися нічим, - пояснюють аграрії.

Ще вранці 28 грудня до мітингу приєдналися аграрії Миколаївської, Тернопольської, Київської областей. Тоді ВАР і виступила ініціатором звернення до Президента України застосувати право вето до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році».

«Виступаючи за скасування спеціального режиму ПДВ Уряд обіцяв відновити відшкодування ПДВ при експорті зернових і технічних культур. Однак, як стало ясно в ході обговорення законопроекту в парламенті, ці обіцянки виявилися обманом. У бюджеті просто не передбачили достатньої для цього кількості коштів, відповідна стаття витрат була, навпаки, додатково скорочено на 6,6 млрд грн», — йдеться у зверненні.

Цей документ відразу підписали: Асоціація Виробників молока, Асоціація «Свинарі України», Аграрний Союз, ВГО «Українська аграрна конфедерація»,  Асоціація «Теплиці України», Національна асоціація цукровиків України, Українська Асоціація виробників картоплі, Асоціація фермерів і приватних землевласників, Асоціація тваринників України. Готові підтримати вимоги аграріїв і такі галузеві громадські об’єднання, як: Українська асоціація виробників і переробників сої,  Насіннєва асоціація України, Асоціація «Укроліяпром», Корпорація «Тваринпром», Асоціація «Виноградарі та винороби України», Асоціація «Союз птахівників України».

Втім, до мітингуючих 28 грудня прийшов лише один представник столичної влади - міністр оборони Степан Полторак. Він пообіцяв аграріям донести їх вимоги до Президента. Про це Agravery.com повідомили активісти, які блокують трасу Київ-Одеса. Жодної іншої реакції уряду чи апарату Президента аграрії не отримали. Через це акції протесту продовжили і 29 грудня.

«Терен» стежитиме за тим, що відбуватиметься далі, і повідомлятиме своїм читачам.

Збирала інформацію Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

ФОТО із сайту www.agravery.com

Траса Хмельницький-Тернопіль стоїть у пробці

Аграрії у знак протесту податковим новаціям спалили трактор

Карта страйків (28 грудня)

Вибір читачів за тиждень

Відео