Олександр Башта заопікувався пам’ятником в’язням нацистського Шталагу

У Тернополі на вулиці Бродівській у пам’ять про загиблих військовополонених Шталагу у вересні 2013 року було встановлено пам’ятний знак. Громадський активіст, а відтепер ще й депутат обласної ради Олександр Башта в переддень Нового року вирішив вшанувати пам’ять військовополонених, для яких встановлений знак, і прибрати територію.

– Я думав про це давно. Тут регулярно здійснювали прибирання від побутових відходів, однак це місце потребує більшої уваги, – вважає Олександр Башта, – Сьогодні маю двох помічників – солдатів, які йшли у звільнення і погодилися допомогти прибрати.

Як розповів начальник відділу благоустрою та екології управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР Олег Соколовський, прибирання території здійснюється у рамках загальноміських толок, також тут прибирають працівники “Теркомуналсервіс”, однак робота тут не зайва, відтак ініціатива Олександра Башти лише вітається.

А сам громадський активіст, який тривалий час займається благоустроєм міста, роздумує над тим, як можна облагородити це місце, щоб воно стало гідним пам’яті тих, для кого встановлений пам’ятний знак.

Довідка: Шталаг – в’язниця для військовополонених різних націй і народів, яка була утворена на території сучасної Польщі, згодом була перенесена кілька разів, у тому числі у Хирів на Львівщині, а з липня по листопад 1942 року знаходилась в Тернополі. За всю історію Шталага через його систему пройшло тисячі військовополонених. Про тернопільський період його існування говорять, що сюди перевозили чимало італійських і французьких полонених. За задумом нацистського таборового командування, тут вони не мали шансів на втечу. Пам’ятний знак нагадує усім тернополянам про спільну біль і жертви різних народів.

Управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології ТМР

Вибір читачів за тиждень

Відео