«Після двох революцій в Україні нічого не змінилось», - тернопільський поет-емігрант

Відомий поет, наш земляк Василь Махно, який останніх 15 років живе у США, в інтерв'ю журналу "Фокус" сказав, що в Україні зараз відбувається поворот історії.

На його думку, після двох революцій структурно нічого не змінилось, і молодь, за великим рахунком, не розуміє країну, в якій вона живе.

Принагідно Василь розповів про випадок із власного життя. Анна-Галя Горбач, перекладачка його віршів з Німеччини, знаходячись в Україні, захотіла приїхати на творчий вечір до Василя в університет. Було це на початку 90-х. Однак поетові поставили умову - зв'язатися з працівником СБУ, куратором вишу, і написати заяву: що за іноземка, для чого їде.

- Мене також у 2013 році, коли зібрався на творчий вечір до рідного університету, попросили надіслати скан-копію американського паспорта, - каже Василь. 

Те, що зараз відбувається в Україні, на думку лауреата премії «Книга року ВВС-2015», - це поворот історії. Війна змінила всіх, і особливо молодь. Щодо літератури, то на думку Василя Махна, справжні твори про війну з'являться в Україні через 10-15 років. Так, як це було в Америці з Хемінгуеєм.

Валентина СЕМЕНЯК

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео