У Кременецькому районі підтверджено «свинячий» грип у дитини

Найбільше хворих на гострі респіраторні вірусні інфекції і грип медики виявили у Тернопільському районі.

Наша область нині перебуває на порозі епідемії, як і інші регіони України, але це не привід для паніки, наголошує заступник директора департаменту охорони здоров’я ОДА Володимир Курило.

- Є певні хвилювання. Тому ми постійно моніторимо ситуацію. Так, за останній тиждень відзначаємо певний ріст захворюваності, - каже він. - Із початку епідсезону в області загалом захворіли понад 39 тисяч людей, серед них - 22 тисячі дітей. Утім, показники епідпорогу і нинішній рівень захворюваності цілком відповідають минулорічному періоду.

«Свинячий» грип – після важкої пневмонії

Область перебуває у так званому передепідемічному періоді, як і вся Україна в цілому, наголошують медики. Поки на Тернопіллі лабораторно підтвердили 12 випадків грипу. Є серед хворих і такі, які мають «свинячий» грип, або Н1N1 («Каліфорнія»). Але сказати, скільки насправді людей підхопили цей вірус, лікарі не можуть, адже аналізи надто дорогі. Тож їх роблять лише у дуже складних випадках або для підтвердження причин смерті хворого, пояснює головний санітарний лікар області Володимир Паничев.

- Рівень захворюваності до порогу в області становить 82%, - уточнює він. - У Тернопільському районі пороговий показник перевищений майже на третину. Останній випадок грипу Н1N1 лабораторно підтвердили вчора в дитини із Кременецького району. 

Ця дитина, за словами Володимира Паничева, потрапила до лікарні з тяжкою пневмонією. Під час обстеження медики виявили у крові хворого антигени до грипу «Каліфорнія».

- Смертельних випадків від грипу, підтверджених лабораторно, в області не реєстрували, - додає Володимир Паничев. - Троє людей, які цього епідемічного сезону померли від пневмонії, надто пізно звернулися за  медичною допомогою.

У медзакладах противірусні ліки є

Раннє звернення до лікарів і обмеження фізичної активності до мінімуму – запорука одужання, стверджує обласний терапевт Лариса Матюк.

- У групі ризику насамперед перебувають хворі із хронічними захворюваннями органів дихання, ті, хто приймає імунодепресанти, люди після операцій із пересадки органів, а також хворі на СНІД і ВІЛ-інфіковані, - каже вона. -  До цієї ж категорії належать медичні працівники.

Лариса Матюк наголошує, що хворим потрібно дотримуватися всіх рекомендацій лікаря, адже розроблені відповідні протоколи надання медичної допомоги хворим із грипом або ГРВІ, а також вживати препарати, що піднімають імунітет, уникати контактів з хворими. Оскільки область - на порозі епідемії, відповідні служби запроваджують заходи, щоб за можливості уникнути найгіршого. Також медики краю збільшать видатки на попереджувальні заходи, засоби для дезінфекції, закупівлю медикаментів. У лікарнях Тернополя і в усіх районах спеціальні відділи на випадок, якщо буде багато хворих на пневмонію, як ускладнення вірусних недуг.

- В області є засоби для лікування грипу. На початку 2014 року видали наказ і затвердили протоколи щодо лікування хворих на грип, у тому числі важкий грип, вірусні пневмонії, - наголошує Володимир Курило. – В область уже доставили групи препаратів-інгібіторів, «таміфлю», «реленза». За необхідності їх призначають хворим. У медзакладах ці ліки є! Якщо почати лікування у перші години недуги чи бодай у першу добу, це буде набагато краще, ніж приймати противірусні препарати на 3-4 добу, коли вже приєднуються бактеріальні інфекції.

Той, хто щепився, може бути спокійним

Оскільки область - на порозі епідемії, відповідні служби проводять заходи, щоб за можливості її уникнути. Медики не радять скуповувати ліки в аптеках. Головне сьогодні - уникати контактів із хворими, а якщо захворіли самі, не йти ані на роботу, ані в поліклініку, щоб не заражати інших. При високій температурі слід відразу викликати лікаря додому, особливо якщо захворіла дитина.

- Віруси, які нині циркулюють, уже були в Україні у попередні роки, - додає головний позаштатний спеціаліст-інфекціоніст Олена Герасименко. – Тобто ситуація прогнозована, і антигени до цих вірусів входять до складу сезонних вакцин. Тож, хто щепився цього сезону, той має певний захист.

До речі, при плані 6 тисяч людей на Тернопіллі цього року щепили лише 4 тисячі 804 жителів краю. І це один із найкращих показників в Україні. Вакцинували при цьому 39% медиків, а також значну частину людей із груп ризику.

- Окрім впровадження низки превентивних заходів, ми передбачили і чергування медиків, - продовжує Олена Герасименко. – Тому ми впораємося з усім.

Принагідно медики нагадують про народні методи профілактики ГРВІ. Отже, не забувайте про звичні калину, малину, цибулю і часник.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото - автора і з відкритих джерел

Довідка. В Україні уже зафіксували понад 25 летальних випадків від грипу. Лікарі кажуть, що цей вірус за симптомами схожий на «свинячий» грип, який «косив» українців 6 років тому. Найбільш уразливими для цього вірусу є вагітні жінки, діти, люди похилого віку і ті, хто має якісь хронічні захворювання.

Вибір читачів за тиждень

Відео