Волонтери намагаються допомогти бійцям АТО отримати землю у Тернополі

Демобілізованим бійцям і їхнім сім’ям потрібна не лише матеріальна і психологічна допомога. Попри те, що Тернопільська область, - серед лідерів у виділенні землі воякам АТО і родинам загиблих, проблем у цій сфері вистачає.

Насамперед залишає бажати кращого якість ділянок, які виділяють військовослужбовцям у Тернополі, каже керівник «Центру допомоги учасникам АТО», волонтер Самооборони Майдану Тернопільщини Лілія Мусіхіна. Виникають й інші проблеми. Так, дехто намагається очорнити волонтерів, які «вибирають» міську землю для бійців.

Чекають на експертизу земель цукрового заводу

– Воякам виділили землю на кагатних полях цукрового заводу. З одного боку, близько до міста, і це чудово, - каже Лілія Мусіхіна. - З іншого боку, хлопці дуже часто приходять до нас і жаліються, що там горбиста місцевість. До того ж, дуже високо залягає пісок, тому будувати там неможливо. Хтось відмовляється брати ділянку, а хтось взяв і каже: «Що я з нею тепер маю робити?». Обіцяють провести рекультивацію, але це – через кілька років.

Саме тому вже ініціювали проведення повторної санітарно-епідеміологічної експертизи цього масиву. Мета - з’ясувати, чи справді та земля годиться для індивідуальної забудови. Паралельно волонтери почали шукати інші вільні ділянки у місті. Причому їх намагалися отримати для учасників АТО із категорії найзнедоленіших: для родин загиблих, тих, хто став інвалідом на війні, для поранених у зоні АТО, а також багатодітних учасників бойових дій чи тих, хто залишив удома інвалідів і пішов воювати.

- Це люди, які заради країни віддали найдорожче – життя чи здоров’я, - продовжує Лілія Мусіхіна. - До цієї категорії громадян також належать особи, які досі перебувають у полоні, і особи, які пропали безвісти. Ми намагаємося врахувати всіх. Причому дуже ретельно складаємо ці списки.

Громадські активісти переглянули кадастрову карту і знайшли вільний масив землі поруч із Підволочиським шосе. Площа ділянки - понад 7,5 гектарів. Наразі на сесії міської ради депутати погодилися на виділення 5,5 га землі (докладно про те, як це відбувалося на сесії 22 грудня, «Терен» писав ТУТ – прим.).

Через землю на волонтерів почали тиснути

Утім, питання досі залишається відкритим. Так, у рішенні міської ради передбачили, що, за угодою із забудовником, на тій ділянці можу бути багатоквартирні будинки.

- Ми вже отримали письмову пропозицію про таку забудову від фірми «Креатор-Буд» і словесну – від «Набережного кварталу», - каже учасник АТО, військовослужбовець 3-го окремого полку ЗСУ Володимир Розум’як. – Один із забудовників обіцяє надати 3,5 тис. кв. м житла, інший – 4,5 тисяч. Але вирішувати не нам, а тим людям, які там отримають землю.

До речі, територію, що залишиться після розподілу землі найзнедоленішим, волонтери пропонують передати силовикам, які також воюють на сході від початку АТО – працівникам МВС, СБУ і Збройним Силам України. Списки цих претендентів складатимуть керівники відповідних підрозділів.

- Як тільки ми втрутилися у питання виділення землі учасникам АТО, на нас почали лити бруд, - визнає Лілія Мусіхіна. – Це нечесно. Ми лише захищаємо права вояків. Тому просимо підтримки у журналістів. Ми прагнемо, щоб ця тема була максимально прозорою і не виникала жодних сумнівів щодо чесності волонтерів.

Довідка. Волонтери формують список людей, що можуть претендувати на землю під житлову забудову. Закликають демобілізованих бійців, а також родичів загиблих  зголошуватися у Штаб Самооборони Майдану Тернопільщини за адресою: вул. Грушевського, 1. Потрібно мати документи, які підтверджують статус, стан здоров’я чи родинні зв’язки – залежно від ситуації. Краще відразу взяти із собою копії.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео