Агро-новини 24 січня

Новини аграрного сектору.

В Україні реалізовується лише 54% потенціалу продуктивності корови

Для розвитку тваринництва необхідно працювати у напрямку генетики. Про це Аgrotimes сказала президент асоціації тваринників України Ірина Паламар.

За її словами, результатом екстенсивного ведення скотарства старими методами є низький рівень реалізації продуктивного потенціалу тварин. Наприклад, за таким показником продуктивності тварин, як річний надій молока на корову, ми поки що реалізуємо лише 54% від потенціалу. А приріст живої маси молодняку ВРХ на вирощуванні та відгодівлі знаходиться у межах 60% від максимально можливого.

«На сьогодні одним із актуальних напрямів розвитку тваринництва є збільшення поголів’я ВРХ та виробництва м'ясо-молочної продукції. А це, в свою чергу, можливе за рахунок підвищення ступеню реалізації генетичного потенціалу тварин», — сказала Паламар.

На її думку, сьогодні необхідно упроваджувати використання конкурентоздатних порід ВРХ, а також сучасну систему селекційно-племінної роботи з ними, яка була б спрямована на підвищення генетичного потенціалу молочної продуктивності: до 9-10 тис. кг молока від корови за рік, середньодобового приросту молодняку ВРХ молочних порід — до 900-1000 г і м’ясних – до 1300-1500 г.

Важливим є і залучення біотехнологій репродукції, які б забезпечували вихід телят на рівні 85-87 голів/на 100 корів на рік, селективних технологій сперми для одержання 95-97% приплоду запланованої статі, ембріотрансферу для племінного поголів’я.

Фермерам допоможуть розвивати горіхівництво

В Україні запустять пілотний проект з горіхівництва. Фонд підтримки фермерських господарств та «Українська горіхова Асоціація» підписали меморандум про співпрацю.

Про це в коментарі Kurkul.com заявив директор Фонду підтримки фермерських господарств Іван Слободяник.

«Ми домовилися про те, що візьмемо кілька сіл у пілотні проекти, щоб сформувати бізнес-плани для невеликих фермерських господарств. Вони повинні мати можливість одночасно садити горіхи, ягідники та інше продовольство», — сказав він.

За його словами, ця співпраця буде розширюватися, за цим — майбутнє села.

«Чекати фінансової держпідтримки у цьому питанні проблематично, а горіхівництво — галузь перспективна», — зазначив Іван Слободяник.

Також він додав, що Україна посідає перше місце в Європі та п'яте у світі з експорту горіхів.

Активну підтримку фермерства забезпечили донори

Обіцянки урядовців про допомогу розвитку сімейного фермерства не підкріплюються реальними практичними діями, пишуть у «Дзеркалі тижня» члени-кореспонденти НАН України Олена Бородіна та Ігор Прокопа.

Останнім часом в Україні стало правилом хорошого тону демонструвати прихильність до сімейного типу господарювання на землі. Мінагропрод декларує сприяння його розвитку, парламентарі опрацьовують відповідні законопроекти, Асоціація фермерів і приватних землевласників висуває ініціативи щодо посилення інституційних засад функціонування фермерського укладу тощо.

Мінагропрод обіцяв реформувати Український державний фонд підтримки фермерських господарств, створити Агентство з підтримки фермерів і сільських громад, гарантувати державну підтримку дрібним фермам і сімейним господарствам відповідним законом, започаткувати реалізацію Єдиної комплексної стратегії розвитку сільського господарства і сільських територій на 2015–2020 рр., де планом дій передбачено відповідні заходи підтримки сімейного типу господарювання. Насправді ж наприкінці 2015 р. Мінагропрод знову звітував своїми експортними досягненнями.

Зрозуміло, що сімейні ферми у таких досягненнях не фігурують. Це прерогатива агрохолдингів і інкорпорованих до них виробників.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео