Агро-новини 26 січня

Новини аграрного сектору.

Український АПК має вийти на міжнародну арену

Українському агропромисловому комплексу потрібно виходити на міжнародну арену, сказав голова міжфракційної аграрної групи у Верховній раді Леонід Козаченко, пише прес-служба Аграрної партії України.

«Потрібно виходити на міжнародну арену. Адже аграрії України годують півмільярда людей на планеті, а це 8%. Ми маємо великий важіль впливу на світову спільноту, однак до кінця його ще не розуміємо і не використовуємо. Ви знаєте, що 72% продуктів харчування в Саудівську Аравію імпортується з України? Якщо допустити, що з якихось причин постачання припиниться на місяць, у країні буде колапс. Я не закликаю цього робити ні в якому разі. Це приклад, який дає можливість зрозуміти, що, побудувавши правильно співпрацю, така країна може стати нашим гарним партнером. У них є великі кошти, які б ми могли залучити для себе у вигляді інвестицій», — зазначив він.

Відбудеться всеукраїнський хакатон аграрних інновацій

Хакатон триватиме протягом з 19 по 21 лютого, повідомила заступник міністра аграрної політики та продовольства України Владислава Рутицька, пише прес-служба Мінагропроду.

«Більшість аграрних господарств вже використовують різні технології точного землеробства. Це зменшує використання добрив, палива, хімічних речовин, впливає на якість продукції, організацію агробізнесу, і, у кінцевому рахунку, на ВВП. Дані, зібрані з полів, датчиків та документів, — основа аналізу і розумного підходу до землеробства. Держава заохочуватиме і допомагатиме в розвитку «розумного» агробізнесу», — зазначила Владислава Рутицька.

За її словами, Всеукраїнський хакатон аграрних інновацій стане найбільшим хакатоном, присвяченим технологічним інноваціям в аграрному секторі.

«Це подія для тих, хто вірить у майбутнє сільського господарства і бачить можливості використання високих технологій у ньому. Ми чекаємо ініціативну молодь, креативних розробників, аграріїв, дизайнерів, аналітиків. Впевнена, ми зможемо зацікавити українських ІТ-спеціалістів та інженерів у розробці продуктів для сільського господарства», — додала Владислава Рутицька.

Валовий збір гречки скоротився наполовину

Виробництво гречки в Україні скорочується, заявила провідний експерт зернового ринку Єлизавета Малишко, повідомляє «УкрАгроКонсалт».

За її словами, хоч посівна площа у 2015 р. приблизно відповідає торішній, валовий збір буде трохи нижчим за рахунок меншої врожайності.

«В Україні зібрано 140 тис. т гречки з 93% запланованих площ. З урахуванням цього можна припустити, що, за підсумками збирання, валовий збір складе 150 тис. т. Таким чином, валовий збір за останні 4 роки скоротився майже наполовину», — зазначила вона.

Менше Україна збирала тільки у 2010 р., коли у результаті погодних умов урожайність впала до 0,67 т/га. 2010 р. характеризувався таким різким зльотом цін на гречку, що інерції потім вистачило на істотне зростання посівних площ у наступні два роки.

Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео