Агро-новини 28 січня

Новини аграрного сектору.

Понад тисяча агропідприємств вийшли на ринки ЄС

Українські аграрії активно виходять на ринок Європейського Союзу, повідомив міністр аграрної політики і продовольства України Олексій Павленко, пише Аgropolit.com.

«Понад 1000 українських підприємств за два тижні дії угоди про Зону вільної торгівлі отримали дозвіл на експорт у ЄС. До речі, сертифікат Євро 1 (для поставок українського зерна) також визнається їхніми ветеринарними органами. І не забуваймо, що 10 січня 2016 року перші 10 молочних підприємств отримали дозвіл на експорт продукції в ЄС», — повідомив міністр.

За його словами, завдяки європейському ринку вітчизняні товаровиробники змогли диверсифікувати свої поставки від закриття ринку Російської Федерації.

В Україні землі роздаються псевдофермерам

По всій країні відбувається роздача земель на підставних осіб, а на керівні посади Держгеокадастру призначаються люди без відповідної освіти та досвіду роботи, заявив народний депутат Олег Кулініч.

«Вже два керівника обласного управління Держгеокадастру на Полтавщині були звільнені за хабарі, а на посади начальників районних відділів Держгеокадастру призначають людей без досвіду роботи та спеціальних знань. Не вистачає землі для працівників соціальної сфери, учасників АТО, селян», — зазначив він.

Він також додав, що натомість обласне управління Держгеокадастру знаходить достатньо землі для псевдофермерів, яких ніхто у селі ніколи не бачив.

Олег Кулініч назвав конкретні факти з приводу нецільового виділення землі чиновниками Держгеокадастру, що відбувається на Полтавщині. Серед них Диканський та Миргородський райони, де кілька сотень гектарів віддано на підставних осіб. Також Великобагачанський район, де 200 га землі просто забрали у працівників соціальної сфери.

Фермери отримають компенсацію за придбання тварин

Спад кількості поголів’я та обсягів продукції тваринництва зупинено. У бюджеті цього року на підтримку тваринництва передбачено 50 млн грн, зазначив міністр аграрної політики та продовольства України Олексій Павленко у своєму блозі на «РБК-Україна».

За його словами, частина цих грошей має піти на відшкодування вартості будівництва об’єктів та придбання тварин.

«Згідно із затвердженими змінами до Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України», отримати відшкодування у 2016 р. зможуть господарства з будь-яким поголів’ям худоби. У цьому році не лише великі, але й середні та дрібні фермерські господарства зможуть розраховувати на допомогу держави», — сказав посадовець.

Міністр пояснив, що завдяки тому, що було знято обмеження щодо потужностей тваринницьких ферм та комплексів, які можуть претендувати на часткове відшкодування вартості будівництва та реконструкції, зрівнялися права всіх учасників ринку, а також подолано монополію на одержання державного фінансування з боку великих агрохолдингів. Тепер фінансування буде надходити тим, хто у ньому потребує.

Кількість перевірок сільгоспвиробників зменшать

Кількість перевірок агровиробників у 2016 р. може бути зменшена, повідомила заступник міністра фінансів України Олена Макеєва, пише «УНН».

«Ми зробимо все, щоб зменшити кількість перевірок та покращити швидкість адміністрування податків», — сказала посадовець.

Раніше Міністерство фінансів спільно з Державним казначейством та Державною фіскальною службою запровадили зміни у порядок казначейського обслуговування сільгоспвиробників, що дозволяє запровадити новий порядок оподаткування ПДВ для аграріїв.

Підготував Орест Сарматський

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео