Чим Латвія може допомогти Тернополю?

У Тернополі незабаром відкриють почесне консульство Латвії в Україні. Таку ініціативу обумовив на зустрічі з місцевим керівництвом Посол Латвії Юріс Пойканс. Крім того латвійці готові посилити з Тернопільщиною економічну співпрацю.

Йдеться про залучення інвестицій в галузь сільського господарства, туризму та обмін досвідом в частині децентралізації.
Торік обсяг експортних операцій між підприємствами області та Латвією складав лише півмільйона гривень. Це 0,2% від загальної цифри зовнішнього товарообороту. На Тернопільщині сьогодні працює одне підприємство з латвійським капіталом. У Меморандумі про співпрацю, який обидві сторони підписали сьогодні, йдеться про можливість інвестицій у сільське господарство краю, передає ТТБ.
Зона вільної торгівлі відкриває для нашої області великі можливості зі збільшення експорту, втім, європейці вкотре наголошують про відповідність сертифікації продукції. 
Конкретні інвестиційні проекти латвійці запропонують нам після економічного форуму, що відбудеться на Тернопільщині навесні, а поки що посол Латвія акцентує на реформі з децентралізації. Самі латвійці впроваджували адмінреформу 10 років і свій досвід хочуть передати нам.
Латвійський посол також розповів про проекти, які його країна впроваджуватиме цього року для допомоги Україні та її громадянам. Це табори для дітей, батьки яких загинули в АТО, тренінги для українських психологів, які працюватимуть з людьми, котрих торкнулася війна, заходи з реабілітації українських військових.
Під час зустрічі Надзвичайний та Повноважний посол Латвійської республіки в Україні Юріс Пойканс вже попросив керівництво краю рекомендувати людину, яка б обіймала посаду керівника Почесного Консульства Латвії в Україні на Тернопільщині. Таким чином в обласному центрі незабаром буде друге регіональне консульство. У Тернополі вже є вірменське представництво.

Фото з відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео