Агро-новини 30 січня

Новини аграрного сектору.

Міністр аграрної політики та продовольства Олексій Павленко написав заяву про звільнення

Про це він повідомив на сторінці у Фейсбуці. 

"Фракція «Самопоміч» прийняла рішення про відкликання мене з посади Міністра аграрної політики та продовольства України. Рішення жодним чином не пов’язане з моєю роботою на посаді Міністра. Фракція дала високу оцінку діяльності команди Мінагрополітики та реформам, які ми почали впроваджувати разом з Урядом. Зроблено багато. Чимало проектів перебувають в стадії реалізації, багато проектів ми започаткували в цьому році. Разом з тим, фракція зробила свій вибір, зумовлений винятково політичною доцільністю. Я повинен виконати рішення фракції, яка 14 місяців тому висунула мене на посаду Міністра", - заявив він. 

"Подальшу долю заяви вирішить коаліція депутатських фракцій та український парламент. До прийняття рішення парламентом я та команда Мінагрополітики продовжуємо працювати, не збавляючи темпів роботи", - заявив Олексій Павленко.

Українське борошно має великий попит

Найбільшим попитом українське борошно користується у Північній Кореї, повідомив начальник управління переробки ПАТ «Державна продовольча зернова корпорація» (ДПЗКУ) Сергій Сакіркін, пише «АПК-Інформ».

За липень-грудень 2015/16 МР Україна поставила в

КНДР понад 50% від загального обсягу експорту борошна — 94 тис. т.

«В Ізраїль і Палестину відправлено майже 29 тис. т, у Молдову — близько 20 тис. т, в Індонезію — майже 13 тис. т. Також постійними покупцями української продукції є Грузія, Азербайджан, Сьєрра-Леоне, Туркменія і інші країни», — зазначив він.

Новими напрямками експорту борошна за звітний період стали Ангола, Бенін, В'єтнам, Камбоджа, Ємен, Єгипет, Сенегал, Руанда, Нігерія, Мадагаскар, Лівія, Ірак.

Українська земля коштуватиме, як польська

Українська земля сільськогосподарського призначення після можливого зняття мораторію на її купівлю й продаж може зрівнятися у ціні з польською землею, заявив голова Державного агентства з питань геодезії, картографії і кадастру України (Держгеокадастр) Максим Мартинюк, повідомляє «УНІАН».

«Я думаю, що нам при визначенні вартості землі в Україні треба орієнтуватися на вартість землі у Польщі», — сказав він.

За даними Агентства з реструктуризації і модернізації сільського господарства Польщі, у другому кварталі 2015 р. середня вартість землі сільськогосподарського призначення у цій країні перевищувала $8 тис./га.

Максим Мартинюк додав, що Держгеокадастр відповідно до зобов'язань, прописаних у законі про продовження мораторію на купівлю-продаж сільгоспземель до 2017 р., уже подав на розгляд Кабінету міністрів законопроект «Про обіг земель».

«Документ передбачає поетапне скасування мораторію. На першому етапі будуть продаватися тільки землі державної власності, яких в Україні близько 10 млн га. Основними покупцями таких земель, на думку чиновника, стануть дрібні фермери і агрохолдинги. Основними будуть дві категорії покупців», — зазначив Максим Мартинюк.

За його словами, перша — це дрібні фермери, для яких 10 га або 30 га — це нормальна площа для ведення господарства, наприклад, у галузі овочівництва. Друга категорія — це агрохолдинги, які мають в оренді паї, а земельні ділянки державної форми власності прилягають до цих паїв, і тому з точки зору логістики їм це зручно.

«На другому етапі на ринок зможуть вийти власники земельних паїв», — підкреслив голова Держгеокадастру.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео