Агро-новини 2 лютого

Новини аграрного сектору.

Делегація з ОАЕ приїхала перевіряти українське м'ясо

В Україну прибула делегація з Об’єднаних Арабських Еміратів (ОАЕ) для перевірки м'яса, повідомляє Державна ветеринарна та фітосанітарна служба України.

Представники ОАЕ висловили зацікавленість в імпорті з України живих овець та м’яса баранини. Представники Об’єднаних Арабських Еміратів також попередньо погодилися з пропозицією української сторони визнавати та давати дозвіл на експорт до своєї країни тваринницької продукції всім українським підприємствам, які мають дозвіл на експорт до ЄС. Це у першу чергу може стосуватися експорту м’яса птиці та молочної продукції.

«Також представники ОАЕ висловили зацікавленість в імпорті з України іншої сільськогосподарської продукції, зокрема соняшникової олії та пшениці», — сказано у повідомленні.

Виробництво сільгосппродукції здорожчало 

Витрати на виробництво сільськогосподарської продукції в Україні у січні-грудні 2015 р. зросли на 50,9% порівняно з показником за аналогічний період попереднього року, повідомляє Аgropolit.com, посилаючись на Державну службу статистики України.

Сукупний індекс витрат на виробництво продукції рослинництва у 2015 р. склав 133,9% щодо 2014 р. тваринницької продукції —145%.

У грудні 2015 р. витрати на агровиробництво виросли на 3,9% у порівнянні з груднем 2014 р. Зокрема, сукупні витрати на виробництво рослинницької продукції у грудні 2015 р. зросли порівняно з листопадом на 2,8%, тваринницької — на 6,2%.

У грудні обсяг витрат на матеріально-технічні ресурси промислового виробництва, ті, які використовуються у сільськогосподарському виробництві, знизився у порівнянні з показником за листопад на 0,7%, за 2015 р. — виріс на 45,6%.

Прийнято 4 законопроекти про якість і безпечність харчових продуктів

На виконання Закону «Про якість та безпечність харчових продуктів» Держветфітослужба та Мінагропрод розроблять 13 нормативно-правових актів

На виконання Закону «Про якість та безпечність харчових продуктів» Держветфітослужбою та Мінагропродом розробляється 13 нормативно-правових актів, з яких 4 вже прийняті. Про це в ексклюзивному інтерв'ю AgroPolit.com повідомив заступник голови Держветфітослужби Олександр Вержиховський.

«В основному залишилось прийняти нормативно-правові акти про здійснення державного контролю. Дуже важливий документ – уповноваження лабораторій на здійснення досліджень. Тому що основні критерії та чинне законодавство передбачає проведення таких дослідів лише в державних установах. Для роботи в ринкових умовах демократичної країни можуть існувати і приватні лабораторії, проте основна вимога — акредитація у відповідній галузі суб’єкта», — сказав посадовець.

  Огляд підготував Орест Сарматський

 

Вибір читачів за тиждень

Відео