В архіві відкрили фотовиставку про Майдан

Тематичну виставку світлин, присвячену Революції Гідності, відкрили сьогодні в Державному архіві Тернопільської області. На фотознімках військового журналіста та історика Ігоря Крочака знайшли відображення події двохрічної давності і на Театральному майдані в Тернополі, і на Майдані у Києві.

–  Мені завжди боляче дивитися на свої фотографії. Першим, хто впав з Небесної Сотні, був мій побратим з УНСовець Жизневський, –  каже автор фотознімків Ігор Крочак. – А зараз на Сході можна зустріти чимало майданівців. І навіть тих, хто стояв з іншого боку барикад. Ця війна об’єднала всіх. Але завжди перед очима стоять нам ті, хто полягли першими.

Окрім міського голови Сергій Надала, заступника голови обласної ради Любомира Крупи, на відкриття виставки завітали студенти-історики Тернопільського національного педагогічного університету разом зі своїми викладачами Миколою Бармаком та Володимиром Брославським. До слова, останній нещодавно повернувся із зони проведення АТО.

– Ми повинні пам’ятати, що ті люди, які поїхали на Майдан, які боролися за нові ідеали та прагнення, ніхто з них не збирався помирати. В кожного з них була своя ціль, своя мета, їм набридло жити по-старому, вони захотіли добитися чогось нового. Те, що вони загинули, - велика трагедія для їхніх родин, для народу, –  сказав Володимир Брославський. –  Це трохи жорстоко так казати, але в 1991 році Україна здобула незалежність фактично без крові. Держава і нація ніколи не будуть цінувати незалежність, яку отримали безкоштовно. Ці події 2013-2016 років, коли гинуть наші дівчата і хлопці, коли земля замінована і ви не знаєте, чи це пшениця, чи це міни, - та ціна, яку наш народ платить за самоствердження і усвідомлення того, що наша держава відбувається.

Експозиція складається з близько сорока фотознімків та книг, присвячених подіям зими 2013-2014 років. 

Соломія ШАЛАЙ

Фото авторки

Вибір читачів за тиждень

Відео