Тернопіль розірвав зв’язки із містом-побратимом у Росії

Російське місто Пенза відтепер не є побратимом Тернополя, хоча й було нашим партнером ще із часів Радянського Союзу.

Ці відносини міські депутати вирішили офіційно розірвати. Сталося це на останній сесії. Доповідав із питання «Про припинення співпраці Тернополя із російськими містами» начальник управління стратегічного розвитку міста Юрій Дейнека.

Питання про партнерство із Пензою було серед доданих до порядку денного, тому розглядалося майже в кінці засідання. Власне, виступати Юрію Дейнеці і не довелося. Він лише стояв біля трибуни і посміхався. Депутати не мали бажання щось обговорювати. Підтримка була одноголосною. Цікаво тільки, чому із таким рішенням тягнули аж два роки, від початку протистоянь із російсько-терористичними військами на сході України?

  • Ще за часів Союзу у Тернополя був укладений документ про побратимські стосунки із містом Пенза, - пояснює пан Дейнека. – Нагадую, у центрі міста колись навіть був будинок побуту «Пенза». Тривала співпраця в економічній, соціальній, культурній сферах. У 2010-му угоду підписали наново. Це був протокол про наміри між містами Пенза і Тернопіль.

Юрій Дейнека стверджує, що взаємодія між Тернополем і Пензою від початку була мінімальною. Причому останнім часом жодних дій з боку нашого міста не було. Втім, угода офіційно існувала. Її слід було розірвати офіційно.

  • Прийнятий депутатами документ стосується не лише цього, - додає чиновник. -  Адже вказівка тепер існує не лише щодо Пензи. Орган місцевого самоврядування надалі не зможе співпрацювати із російськими містами. Окрім того, рішення міських депутатів має рекомендаційних характер для всіх організацій, які працюють у Тернополі, а також для звичайних тернополян. Тобто усім порадили обмежити або припинити співпрацю із росіянами.

Нагадаємо, при управлінні стратегічного розвитку міста планували створити комітети міст-побратимів. Таку ідею у лютому цього року запропонував міський голова Тернополя Сергій Надал. Вочевидь, працюючи над цією ідеєю, якраз і вирішили вилучити зі списку російську Пензу. До слова, ознайомитися із повним переліком міст-побратимів можна просто у мерії – там на одній зі стін, між поверхами, розмістили їхні символи.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Вибір читачів за тиждень

Відео