Власний «с(Ш)тиль» молодих тернопільських поетів

15 березня у книгарні "Є" на вулиці Валовій літературна студія "Сім герц" презентує антологію "с(Ш)тиль".

 "Сім Герц" - це представники сучасного покоління, які намагаються відійти від нав’язливих поетичних стереотипів. Їх тексти тяжіють до еспереминтального письма, помарковані поєднанням версифікаційних традицій та новаторства , наснажені елементами потоку свідомості, вирізняються фрагментарністю та еліптичністю.
 Літературна студія «Сім Герц» була заснована 3 роки тому, після розпаду літстудії "87".  Молоді поети збираються щочетверга о 16:00 у кав’ярнях містах .
Практикують літстудійці метод "електричного стільця", перейнятий у німецької поетичної "групи 47", за яким людина, яка презентує свій текст, сідає посередині аудиторії і мовчки вислуховує критичні оцінки та слухацькі відгуки. Після того, поет висловлює свою позицію з приводу почутого, інтерпретує текст, або ж певні його частини.
"Цей метод поєднує в собі різні кола критики: коло літературознавче, коло сприймання і це коло запитань і відповідей, якщо такі виникають щодо текстів. Вони допомагають розібратися в структурі тексту, в його глибині,форматі, збагнути наскільки твір є вдалим, наскільки автору вдалося чи невдалося щось донести", - коментує керівник літстудії, Юрій Вітяк
Як підсумок 3-річної діяльності "герци" випустили антологію "с(Ш)тиль", де зібрали результати свої творчості. Це перше друковане видання, яке вийшло з-під пера літстудійців. В книгу помістили тексти 13 авторів, серед яких Юра Вітяк, Катя Грушовська, Олег Підфігурний, Саша Костюк, Сергій Сукманюк, Надя Німець, Станіслав Горохівський, Соломія Бойко, Леся Ясніцька, Марія Палихата, Роман Фестрига, Христина Дзюба, Тарас Кривецький.
"До цієї антології ми йшли відколи з`явилась літературна студія, відколи ми почали працювати над тими текстами в новому напрямку, експериментуючи, щось шукаючи, намагаючись подивитись на себе з іншого боку, з іншого ракурсу, зазирнути в свою свідомість, почути себе, відчути свої емоції і не боятись їх передати. Тому для мене було важливо, бодай по одному тексту молодих авторів, які тільки недавно прийшли до нас, твори теж з’явились в числі літстудійної антології. Готувались ми порівняно недовго, близько 2 місяців пішло на збір текстів з цієї всії кількості. Ще ми довго шукали обкладинку для антології, врешті-решт, моя подруга зробила фото, яке й використали. Також довго думали над назвою, але в останній момент рішення прийшло само собою", - розповів Юрій Вітяк

Діана ГОГОЛЬ

Фото з відкритих джерел
 

Вибір читачів за тиждень

Відео