Чи є майбутнє у тернопільської "Ниви"?

Футбольну громадськість Тернопільщини сколихнула приємна новина — футбольний клуб "Нива Тернопіль" остаточно не зникне з футбольної мапи України.

У невеликому розслідуванні Спорт Тернопільщини спробуємо розібратися із ситуацією у тернопільському клубі.

Минуле

Особливо занурюватися у тему минулих проблем тернопільської Ниви не хочеться, адже про це вже немало сказано та написано у ЗМІ. Лише нагадаємо, що минулого року клуб змінив власника. Колишній керманич Ниви Автанділ Мдінарадзе передав клуб у руки львівських інвесторів. Уже згодом з'ясується, що інвестори ці пов'язані із футбольним клубом Карпати Львів та безпосередньо з президентом "левів" Петром Димінським. Безпосередньо проектом "Нива" займався тодішній гендиректор Карпат Ігор Дедишин. Але ера Дедишина у Карпатах підійшла до кінця, а заодно "загнувся" і проект з футбольним клубом Нива. Рятували клуб своїми силами довелося тернопільському бізнесмену та президенту Ниви Степану Рубаю, який неодноразово за цей період пожалів про співпрацю з львів'янами, які своїх обіцянок не дотримували.

Так от, власними силами Рубай та його бізнес утримував Ниву до завершення першої частини сезону 2015/16. Після чого Степан Рубай прийняв рішення самоусунутись від управління клубом та передати борозди правління безпосередньо львівським власникам. Футболісти, які були на контракті у ФК Нива, отримали статуси вільних агентів та порозбігалися по інших командах.

Відомо, що Професійна футбольна ліга запропонувала Ниві певний шлях вирішення проблем, за умови, що команда дограє сезон у Першій лізі. Але з достовірних джерел нам вдалося дізнатися, що президент Ниви Степан Рубай й чути не хоче про продовження участі з цією командою у чемпіонаті. Керманич клубу більше не воліє фінансувати чужу команду на яку він з власної кишені уже витратив чималу суму з шістьма нулями.

У ЗМІ також ширяться чутки, що перекупити у львівських власників тернопільську команду хочуть представники луцької Волині. Як відомо, лучани зараз переживають нелегкі часи і Волинь влітку з великою долею ймовірності припинить існування. Тож керівництво волинського клубу уже тепер шукає плацдарм для майбутнього відродження Волині. Навіть якщо допустити, що Нива отримає нового власника, йому доведеться у найближчі терміни збирати команду та 26-го березня виходити у Тернополі на матч проти ФК Тернопіль. Наразі ФК Нива має лише один невихід на гру. А за регламентом, у разі невиходу на два матчі, команду автоматично позбавлять професійного статусу. За усіма законами логіки, щоб зберегти команду потенційно новим власникам доведеться таки дограти поточний сезон. У іншому ж випадку — покупка Ниви не матиме жодного сенсу, адже команда втратить місце не лише у Першій лізі, але й загалом у професійному футболі.

Сьогодення

Одразу ж після того, як команду Нива розпустили, Степан Рубай розпочав новий проект. Вперше про нього розповів тренер Ниви Петро Бадло. З ФК Нива клуб повинен реформуватися у Тернопільський Професійний Футбольний клуб (ТПФК) Нива та з нового сезону розпочати виступи у Другій лізі. А величезну паузу перед стартом нового сезону, Нива планує заповнити завдяки участі у чемпіонаті Тернопільської області з футболу та, можливо, у чемпіонаті серед аматорів.

Свій план керівники Ниви уже частково почали втілювати у життя. Принаймні, Петро Бадло, уже впродовж 3-х тижнів тренує у Тернополі місцеву перспективну молодь, розбавлену кількома досвідченими тернопільськими гравцями. З попереднього складу, який виступав у Першій лізі, залишились лише два виконавці — племінник головного тренера Віталій Бадло та Ігор Кохман.

Такзвана "нова Нива" уже встигла провести і два товариські матчі. Спершу у Копичинцях тернополяни з рахунком 2:0 поступилися місцевій команді, яка готується до старту у чемпіонаті області. Перший гол Нива пропустила після штрафного удару. М'яч, зрикошетивши від стінки та дезорієнтувавши голкіпера, опинився у сітці воріт. Другий м'яч копичинецька команда теж забила після стандартного положення. Цього разу успіх Копичинцям приніс кутовий на останніх хвилинах гри. Після подачі з кута поля, футболіст місцевої команди розстріляв ворота Ниви ударом головою.

Куди краще тернопільська команда показала себе у матчі з чемпіоном Хмельницької області — волочиським Агро-Бізнесом. Виграти Ниві не вдалося, але підопічні Бадла уже не програли. Бойова гра завершилася внічию 0:0, але ближчими до перемоги були саме тернополяни. До слова, гра з командою Волочиська відбулася на стадіоні села Біла, що поблизу Тернополя.

За нашою інформацією, тренерський штаб Ниви найближчим часом розглядає можливість провести товариські ігри з ще кількома командами, які виступають у чемпіонаті Тернопільщини з футболу.

Майбутнє

На даному етапі зарано стверджувати у якому форматі буде виступати Нива у подальшому. Як мінімум, до 26-го березня, коли повинен відбутися перший офіційний матч клубу у Першій лізі, робити прогнози не варто.

Якщо ж брати до уваги ось цю "нову Ниву", то у неї перспектив буде побільше, ніж у ФК Нива. Проте керівництво клубу може зіткнутися із проблемами, адже заявити нову структуру у Другу лігу буде не так вже й просто. Для цього клубу може знадобитися, як мінімум, півтори року, щоб пройти обласну першість та повноцінний чемпіонат серед аматорів. Лише у цьому випадку, Нива зможе розраховувати на участь у професійних змаганнях. Однак, наш український футбол — це завжди непередбачуване явище і цілком можливо, що Нива відродиться вже цього року.

Вболівальника на даному етапі тішить той факт, що команда не зникла остаточно. І у перспективі Нива може відродити свої славні традиції!

Вибір читачів за тиждень

Відео