На красу Тернополя витратять 210 мільйонів гривень (фото)

Скільки грошей потрібно, щоб зробити Тернопіль чистим і комфортним? Чому двірники і прибиральники не можуть дати ради сміттю? 

Із цими та іншими запитаннями «Терен» звернувся до начальника міського управління житлово-комунального господарства, благоустрою та екології Миколи Лесіва.
«Ми «хронічно» отримували надто мале фінансування»
-    Скільки цього року виділять на різні ремонти у місті? 
-    Якщо протягом багатьох останніх років комунальну службу фінансували за так званим залишковим принципом, то за час, відколи міським головою став Сергій Надал, вирішення питань житлово-комунальної галузі змінилося кардинально. Власне, ви і самі це могли помітити, завдяки роботам, які здійснили на території Тернополя в останні роки. Торік на ЖКГ-сферу у місті виділили 180 млн. грн. Ці гроші – повністю освоєні. У 2016-му, уже від початку року для нас передбачили 210 млн. грн. Проекти щодо капітальних ремонтів – на етапі завершення. Після того на великі об’єкти (де обсяг робіт понад 1,5 млн. грн. – прим.) пройдуть тендерні закупівлі, а на решту – ми укладаємо договори і візьмемося до роботи. 
Втім, вказаних коштів на галузь – замало. Чому? Та тому, що ми «хронічно», як я вже казав, отримували надто мале фінансування. Відтак ми сьогодні маємо застарілий житловий фонд, зношені інженерні мережі як водопостачання і водовідведення, так і теплопостачання. Окрім того, зношеними є внутрішньобудинкові мережі. 


До того ж, у Тернополі зараз немає комісії із прийому та введення в експлуатацію нового житла, що в окремих випадках призводить до неякісного виконання робіт щодо відведення дощових і талих вод від новобудов. Про будівництво інженерних мереж у цілому в місті також не йдеться. А тому у нас весь час виникають потреби у ремонтах шляхо-мостового господарства і прибудинкових територій. 
-    З дорогами, власне, теж є проблеми…
-    За останні 50 років у місті дороги не будували, а лише ремонтували – капітально або поточним методом. Так, термін експлуатації шляхів ми у такий спосіб збільшуємо, але – це не вирішує проблему кардинально. Тому ми отримали завдання від міського голови: протягом трьох років повністю завершити ремонт прибудинкових територій, а після цього приступити до будівництва доріг у місті. Адже вони у нас майже всі вже вичерпали термін експлуатації. Тому треба робити нову дорогу, давати їй термін експлуатації 50 років і забути на той час про неї. Це буде – по-господарськи.  


Термін експлуатації панельних будинків завершився 
-    А все-таки, скільки треба грошей, щоб за один рік зробити наше місто ідеальним?
-    Вибачте, але такого ніколи не буде… По-перше, тому що зовнішні інженерні мережі, а це – близько 160 км водогонів, а також майже стільки ж каналізаційних мереж, понад 170 км мереж теплопостачання, на 70% зношені. 
По-друге, ми обслуговуємо загалом близько 1500 будинків, із них майже у тисячі – зношені внутрішньобудинкові мережі. Адже за останні 40 років до їхнього ремонту ніхто не брався. Тому лише щодо мереж потреби – колосальні! А будинки панельного типу? Термін їх експлуатації, по суті, завершився. Вони потребують капітального ремонту. Але коштів на це немає. Нагадаю, нам ще і відповідний благоустрій треба постійно робити, відведення дощовий і талих вод. А мости? Вони також нагального ремонту потребують. Тому підрахувати все дуже складно… Добре, що ми маємо гроші, аби підтримувати «комуналку» у належному стані, щоб луди були менш-більш задоволені тими послугами, які ми в силі їм надати.


-    Як обирали об’єкти, які ремонтуватимуть цього року? Чим керувалися?  
-    Аби вивчити стан шляхо-мостового господарства, ми проводимо весняний і осінній огляд. Робить це спеціальна комісія. Після цього ми надаємо пропозиції у виконавчий комітет, профільні депутатські комісії і міському голові - для прийняття рішень щодо проведення поточного чи капітального ремонту. Аналогічна ситуація – із житловим фондом, а також із інженерними мережами. 
Було б, звісно, ідеально, якби на кожен об’єкт був технічний паспорт, як це відбувається із автомобілем. Тоді точно відомо, коли і який ремонт слід робити. Але наразі такого немає. Мусимо втримувати ситуацію, зважаючи на той мінімум коштів, який нам виділяють.   


-    Чи можуть вплинути тернополяни на формування титульного списку ремонту?  
-    Так, звичайно. Наприклад, при проведенні капітального ремонту житлового фонду враховуються колективні звернення мешканців того чи іншого будинку. Обстеження проводять і представники депутатського корпусу. Їхню думку ми теж враховуємо. Більше того, навіть якщо уже є готова документація на ремонт прибудинкової території, мешканці можуть змінити плани: розширити заїзд, побудувати еко-парковку тощо. Такі пропозиції можна внести на загальних зборах. Їх оформляють офіційно, а відтак – ми вносимо зміни у проект. 
У Тернополі бракує охочих прибирати місто
-    Скільки людей зараз працює у сфері ЖКГ Тернополя? 
-    У комунальній галузі міста зараз працює близько 4,5 тисячі працівників. Ядро команди – кадри досвідчені, які працюють у цій сфері давно. Так, молоді у нас мало. Наразі бракує двірників. Не приваблює людей ані офіційна зарплата, ані те, що ми її вчасно виплачуємо… 
-    Яку ж зарплату отримують двірники?
-    На жаль, заробітна плата наших працівників не є відповідною до навантаження. Будемо казати правду: ця робота є невдячною, але вона дуже потрібна мешканцям нашого міста. Особливо тепер, коли стало багато такого сміття, якого ще 10 років тому не було – пластику, поліетилену. Звісно, це важко – кожного дня, незважаючи на погоду, температуру повітря, із самого ранку вставати і встигати прибрати свою територію до того, як люди почнуть масово йти на роботу. 
До речі, працювати у комунальних підприємствах – не набагато легше. Водо- і теплопостачання – цілодобова робота. Люди працюють за відповідним графіком, без вихідних. Звісно, хотілося б, щоб вони за це отримувати вищу платню. Тоді і молодь йшла б до нас охочіше… Однак попри всі наші проблеми, я даю тернополянам гарантію: місто до Великодня буде в належному санітарному стані, адже служби працюють цілодобово, ми щодня звітуємо про свою роботу особисто міському голові. Хотіло б лише наостанок попросити тернополян також шанобливо ставитися до свого міста: викидати сміття в урни, а не на тротуари, не захаращувати прибудинкові території, не ламати гойдалки та лавки, а також - долучитися до весняної толоки. Її оголосять, як тільки дозволить погода.
Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ
Фото автора

 

Вибір читачів за тиждень

Відео