Учасники АТО та переселенці можуть отримати гроші на організацію власної справи

Клуб Діло­вих Людей за під­тримки Між­на­ро­дного фонду «Від­ро­дже­ння» роз­по­чав другу хвилю про­грами під­тримки малого бізнесу та само­зайня­то­сті «Новий від­лік».

Окрім пере­се­лен­ців, орга­ні­за­тори цього разу запро­шу­ють до уча­сті демо­бі­лі­зо­ва­них уча­сни­ків АТО або чле­нів їхніх родин. Важлива умова для всіх уча­сни­ків – бажа­ння від­крити вла­сну справу.

«У пер­шій хвилі про­е­кту було 60 уча­сни­ків, з них 55 завер­шили про­ект. Із 55 всі успі­шно захи­стили свої бізнес-плани, і всі вони на сьо­го­дні успі­шно пра­цю­ють. А з тих 55 бізнес-планів було віді­брано 15, між якими роз­по­ді­лили гран­то­вий фонд – 1 млн. грн. Таким чином, кожен із них отри­мав близько 100 тис. грн. на заку­півлю обла­дна­ння. Сьо­го­дні вже можна поди­ви­тися на їхні успі­шні бізнеси. Також з уча­сни­ків пер­шої хвилі було віді­брано 3 виро­бничі про­е­кти, які допра­цю­вав інжи­ні­рин­го­вий від­діл нашого Клубу, і їх віді­брали до спіль­ного інве­сту­ва­ння коштами уча­сни­ків Клубу. Пер­ший про­ект – із виро­щу­ва­ння зелені – вже запу­стили. Туди було доін­ве­сто­вано 1,9 млн. грн. Про­ект стар­ту­вав у Солонці під Льво­вом. Ще 2 про­е­кти з дере­во­об­робки стар­ту­ють цього й насту­пного місяця. У цій хвилі ми також будемо від­би­рати такі про­е­кти та доін­ве­сто­ву­вати в роз­мірі до пів­міль­йона дола­рів кожен», – роз­по­вів голова Клубу Діло­вих Людей Микола Саву­ляк.

Він додав, що «Новий від­лік» скла­да­є­ться з двох частин. Уже стар­ту­вав від­бір, що три­ва­тиме до 6 кві­тня. В офісі Клубу на вул. Зеле­ній, 109, чека­ють на уча­сни­ків, які готові подати свої заявки. Це дві кате­го­рії людей: вну­трі­шньо пере­мі­щені особи та уча­сники війни або їхні дру­жини чи чоло­віки. Далі від­бу­ва­ти­ме­ться від­бір 60 осіб, які візьмуть участь в самому про­е­кті.

Насту­пний етап – вла­сне бізнес-курс, який три­ва­тиме про­тя­гом 6 тижнів. Уча­сни­ків роз­по­ді­лять на три групи, кожна з них про­хо­ди­тиме 12 днів інтен­сив­ного бізнес-курсу, уча­сни­кам допо­мо­жуть сфор­му­вати пра­вильну стра­те­гію мар­ке­тингу бізнесу, роз­пра­цю­вати бізнес-плани. Таким чином, 2 місяці – це навчальна частина, якою займа­є­ться Між­на­ро­дний фонд «Від­ро­дже­ння».

«Після бізнес-курсу буде кон­курс бізнес-планів. Кожен із 60 уча­сни­ків захи­ща­тиме свій про­ект, і комі­сія з пред­став­ни­ків гро­мад­сько­сті та між­на­ро­дного фонду від­бере 15 про­е­ктів, для яких буде виді­лено 800 тис. грн. на заку­півлю обла­дна­ння для їхнього бізнесу. Після цього етапу кожен уча­сник пере­хо­дить під при­ва­тний супро­від до бізнес-експертів і про­тя­гом 4 міся­ців не тільки пише бізнес-план, а й реа­лі­зо­вує його в життя. І вже напри­кінці року, в гру­дні, ми очі­ку­ємо, що всі бізнес-проекти пра­цю­ва­ти­муть і ство­рять нові робочі місця», – додав Микола Саву­ляк.

Отже, 50 уча­сни­ків, 6 тижнів бізнес-навчання, кон­курс бізнес-планів та 800 000 грн., які роз­ді­лять серед 15 най­кра­щих бізнес-ідей – такі плани дру­гого «Нового від­ліку», який стар­ту­вав 14 бере­зня у Клубі Діло­вих Людей. При­йом заявок три­ва­тиме до 6 кві­тня.

«Щодо пер­шої хвилі, то в нас були певні побо­ю­ва­ння. Адже група була непро­ста. Тому, коли сьо­го­дні гово­рять про такі резуль­тати, це при­ємно чути.

В цен­трі міста я зайшла на каву в неве­ли­чку кав’ярню біля кіно­те­а­тру «Копер­ник». Вияви­лося, що це був про­ект, реа­лі­зо­вано зав­дяки цій про­грамі. Це настільки при­ємно, коли ти так неспо­ді­вано зустрі­ча­є­шся з цим про­е­ктом, вті­ле­ним у життя. Можливо, це неве­ли­чкий бізнес, але таких бізне­сів на сьо­го­дні з’явилося 15. Це і виро­бничі, і сфера послуг. Це реальні бізнеси, реальні люди, реальні долі.

Йде­ться не лише про цих 15 людей, а й про насту­пних, які при­йдуть до цієї про­грами. Вони можуть отри­мати під­тримку. Коли сере­до­вище під­три­мує твою ідею і допо­ма­гає її реа­лі­зу­вати – це дуже важливо. Спо­ді­ва­юся, що резуль­тати від цієї групи будуть не менш при­єм­ними, а ми з вами отри­ма­ємо нових бізне­сме­нів на тери­то­рії міста, нові ділові кон­та­кти», – зазна­чає в.о. началь­ника управ­лі­ння еко­но­міки Львів­ської міської ради Вікто­рія Дов­жик.

«Новий від­лік» – кон­курс на запро­ва­дже­ння вла­сної справи. Факти­чно ми про­по­ну­ємо людям взяти гроші на поча­ток свого бізнесу. Цей кон­курс ого­ло­шено для вну­трі­шньо пере­мі­ще­них осіб, уча­сни­ків війни і чле­нів сімей уча­сни­ків війни. Це спо­сіб зна­йти себе в цьому мир­ному світі. Для тих, хто вже демо­бі­лі­зу­вався, це спо­сіб мати дру­гий старт у мир­ному житті.

Насправді, най­важче – змі­нити сві­до­мість, від­кри­тись до чужого та взяти від­по­від­аль­ність на себе. Важливо усві­до­мити, що дер­жава не може ство­рю­вати робочі місця, що деколи я собі маю сам ство­рити робоче місце, взяти від­по­від­аль­ність за себе та свою родину. Тому ми цим про­е­ктом пока­зу­ємо, що люди можуть брати на себе від­по­від­аль­ність за себе, свої родини, допо­ма­гати при цьому гро­маді.

Судячи з пер­шої хвилі, про­ект дуже успі­шний, оскільки люди, які про­йшли навчальну про­граму, однак не отри­мали гран­тів, усе одно роз­по­чали вла­сний бізнес. Це свід­чить, що нам вда­є­ться змі­ню­вати сві­до­мість.

Роз­ра­хо­ву­ємо, що цей новий бізнес буде орі­єн­то­ва­ний не лише на сферу послуг, а й на виро­бни­цтво. І так само роз­ра­хо­ву­ємо, що люди змо­жуть залу­чати чле­нів гро­мади до веде­ння цього бізнесу», – зазна­чила керів­ник Захі­дно­укра­їн­ського пред­став­ни­цтва Між­на­ро­дного Фонду «Від­ро­дже­ння» Оксана Даща­ків­ська.

Деталі дру­гої хвилі «Нового від­ліку» за поси­ла­н­ням: http://goo.gl/s8pqjI.

Заявку на участь можна подати тут: https://goo.gl/i402sW.

Довідка. У травні 2015 року Клуб Діло­вих Людей та фонд «Від­ро­дже­ння» іні­ці­ю­вали бізнес-інкубатор для пере­се­лен­ців «Новий від­лік». Восени 2015 року 15 пере­мож­ців отри­мали до 80 000 грн. кожен на заку­півлю обла­дна­ння та основ­них фон­дів для вла­сної бізнес-ідеї. У межах дру­гої хвилі, окрім пере­се­лен­ців, орга­ні­за­тори запро­шу­ють до уча­сті демо­бі­лі­зо­ва­них уча­сни­ків АТО або чле­нів їхніх родин.

Повідомляє svoetv.com.ua

Вибір читачів за тиждень

Відео