Поляки в Тернополі розкажуть про примирення та поєднання

Акція суспільної ініціативи щодо зміцнення польсько-українського порозуміння і міжнародної співпраці пройде у Тернополі

   Подія, яка відбудеться 15 квітня у «Бункермузі», зосереджена навколо делікатного питання пам’яті обох народів-сусідів – польського та українського.

- Одним з першочергових завдань проекту є поширення новітньої історії з її добрими прикладами допомоги одне одному, незважаючи на війну, вигнання, переслідування і руйнування. До 2015 року молоді поляки та українці зібрали 236 усних історій по обидві сторони кордону. Така ініціатива також має на меті знищення національних стереотипів, розвиток діалогу між польським та українським суспільством, позбавленого кліше та мови ненависті, - розповів «ТЕРЕНУ» консул Генарального Консульства Республіки Польща у Луцьку Кшиштоф Савіцкі.

 За його словами, поставлені перед проектом завдання реалізують польсько-українські волонтери у співпраці з експертами численних організацій. Проект також присвячений збереженню нематеріальної спадщини, тобто, досі невідомих випадків порятунку та допомоги українців і поляків в період етнічних чисток на Волині та Східній Галичині в 1943–1945 роках, операції “Вісла” в 1947 році, а також акцій помсти.

Проект відбувається на основі циклів зустрічей та запису свідків історії. Наступний крок – це творча  обробка та відповідне поширення зібраних розповідей в різний спосіб (інтернет, видання, зустрічі, обговорення, вистави). Діяльність, спрямована на розвиток міжкультурної освіти, є можлива завдяки міждисциплінарному підходу, освітнім виїздам, консультаціям і майстер-класам. Масштаби проекту постійно розширюються з точки зору країн та партнерів, що в свою чергу лише сприяє підтримці діалогу щодо толерантності до іншого чи чужого, - сказав Кшиштоф Савіцкі.

У рамках попередніх етапів проекту відбулися 4 експедиції, наймасштабнішими з яких були експедиції на Волинь та Східну Галичину. Результатом новозібраних матеріалів стала поява видань, вистави, двох документальних фільмів та репортажу. На сьогодні основні організаційні події проекту (поширення інформації про нього, вернісажі, дискусії) відбулися в більш як 20 містах Польщі і України.

 Сам же проект триває від березня 2012 року. Місце реалізації: Польща, Україна (Волинь, Східна Галичина), партнери: Товариство Панорама Культур, Міністерство Закордонних Справ Республіки Польща, Музей Історії Польщі, Генеральне Консульство Республіки Польща в Луцьку, Інститут Національної Пам’яті (Польща), Інститут соціології Національної академії наук у Львові (Україна). Серед партнерів проекту - Дрогобицький Державний Педагогічний Університет ім. І. Франка (Україна), Творче Об'єднання Театр „Альтер” (Україна), Осередок „БрамаГродзька–Театр НН” (Польща), Міська Публічна Бібліотека у м. Влодава (Польща).

Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео