Тернопільських священиків закликали співпрацювати із архівом

Про історичні документи, що зберігаються у храмах Тернопілля, старовинні молитовники і церковні книги священиків закликали повідомляти в обласний архів.

Така ідея виникла під час підготовки до «круглого столу» на тему «Ліквідація УГКЦ та її наслідки», що відбувся у Тернополі нещодавно. Виявилося, фахівці не знають про чимало пам’яток, які можуть пролити світло як на історію Галичини, так і всієї України.

- Сталося так, що упродовж 40-80 років ХХ століття більшість храмів були закриті, - каже директор Тернопільського обласного держархіву Федір Полянський. – Тому церковні книги, які мали потрапити в архіви, залишилися «на руках» у членів церковних комітетів або інших людей, які мали стосунок до Церкви. Важливо, щоб такі документи зберігалися все-таки в архіві. Адже ці матеріали потрібні науковцям. Тому є потреба зберегти цю документальну спадщину.

Під час засідання Ради церков, що діє при обласній держадміністрації, він закликав усіх присутніх священнослужителів до співпраці. Інакше, зберегти унікальні документи, що зберігаються у розрізнених парафіях, буде складно. Потрібен чіткий облік пам’яток.

- Документувати і архівувати слід також матеріали про сучасну діяльність Церкви, - додає директор. – Ми прийняли це рішення задля формування майбутніх фондів архіву. Тому готові до повноцінної співпраці.

Звернення від Тернопільського обласного держархіву передали усім без винятку владикам офіційно зареєстрованих релігійних об’єднань краю. Якщо ж хтось зі священиків особисто хоче проявити ініціативу, адреса архіву: Тернопіль, вул. Сагайдачного, 14 (поруч із Архикатедрою).

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео