Кілька груп активістів шукали правди у Тернопільській міськраді (фото)

Депутати Тернопільської міської ради сьогодні, 21 квітня, йшли на сесію повз пікет, який влаштували кілька груп активістів. Кожен гурт нарікав на власну біду і вимагав негайної допомоги.

Наймасовішим було представництво житлово-будівельного кооперативу (ЖБК) "Степана Бандери, 83" і пайовиків "Набережного кварталу". Втім, помітним був і десяток тернополян, які вже кілька років не можуть «легалізувати» індивідуальне опалення, яке давно встановили, а також – гурт мешканців гуртожитку із вул. Текстильної, 2 (про них читайте в окремій публікації «Терену» – прим.).

Якщо «Зеленбуд» не погодиться на сервітут, то мерія подасть до суду

Про проблеми колишніх пайовиків тернопільського «Елітацентру» - будівельної фірми Зіновія Щепановського «Терен» уже писав (читайте ТУТприм.). Проте негаразди залишилися, і це змусило людей знову прийти на сесію міської ради.

- Ми не можемо завершити своє будівництво, - нарікає один із представників кооперативу "Степана Бандери" Ігор Бригідер. – Через відсутність заїзду, ми не можемо ані будівельні матеріали завезти, ані просто машиною до новобудови добратися. Треба застосувати спільні зусилля, аби цю проблему вирішити.

Він стверджував, що Віталій Смакоуз (фірма «Добробуд» - прим.) готовий до компромісу. Натомість у «Зеленбуді» відкривають дорогу лише тимчасово.

- Маючи землю, куди немає заїзду, ми не в силах будуватися далі. Люди, яких кинув Щепановський, не можуть добудувати свої багатоповерхівки, - додав він. - На території останнього блоку взагалі бур’яни ростуть. Там потрібна кільцева дорога. Одна - через Вербицького нічого не вирішить, потрібно ще робити шлях через «Зеленбуд».

Представники юридичного відділу міської ради пояснили: фактично існує два заїзди – через вулицю Вербицького і територію фірми «Добробуд» (міжквартальний проїзд), а також – територію, що є власністю "Зеленбуду". Заступник міського голови Владислав Стемковський стверджує, що розв’язати проблему можна завдяки угоді сервітуту із «Зеленбудом». Однак є одне «але»: обов’язково потрібна згода підприємства. На що міський голова Сергій Надал відреагував так: якщо адміністрація «Зеленбуду» не погодиться «по-доброму», мерія готова йти до суду.

- Укласти сервітут «Зеленбуд» може тільки добровільно, адже отримав право на постійне користування землею, - уточнив мер. - Лист про укладання сервітуту їм надіслали. Якщо буде відмова, я пропоную залучити юридичний відділ міської ради. Подамо позов у суд. Є вже така юридична практика, що договір сервітуту суд зобов’язує укласти задля вирішення суспільних потреб.

Отже, будівельна техніка не буде їздити під вікнами житлових будинків на вул. Вербицького - №№12, 14, 16, 22, 26, 28.

Пайовики "Набережного кварталу" вимагали дозволити їм будуватися

Натомість пайовики "Набережного кварталу" вимагали дозволити їм почати будівництво житла, за яке вони вже сплатили кошти. Вони нарікали на конфлікт між ЖБК "Файне Місто-2" і ТОВ «Комунсервісбуд». Ця проблема – теж ненова, «Терен» про неї докладно писав ТУТ. Оскільки люди стверджують, що за 2 місяці нічого не змінилося, то вони знову прийшли по допомогу до депутатів.

- Є пропозиція, щоб «Комунсервісбуд» уклав інвестиційну угоду із пайовиками ЖБК "Файне Місто-2". Мають відбутися зустрічі із представниками обох будівельних фірм, - каже заступник начальника управління правового забезпечення міської ради Віталій Гірняк. – Іншого законного шляху немає.

Така пропозиція лише ще більше обурила пайовиків.

- Скільки можна тягнути? Ми тільки час втрачаємо. Є люди, які продали свої квартири, щоб заплатити пай. Вони вже півроку мали жити у своєму помешканні, - гукали із натовпу. 

На сесії дали слово іншій стороні конфлікту – юристу, який захищає інтереси ТОВ «Комунсервісбуд», Віталію Горбі. Той переконував, що справа настільки заплутана, що її вирішення доведеться відстрочити. Мовляв, є більше 10 адміністративних і навіть кримінальних справ, тож треба зачекати до їх завершення, тобто судового рішення.

- Є факти підроблення документів обома сторонами конфлікту, - заявив він. – До того ж, документи про дозвіл на початок забудови погоджував нотаріус із Київської області. Чому? У нас немає власних спеціалістів? Очевидно, проглядається схема. Людей просто обдурюють. Відбувається рейдерське захоплення землі. Перший документ про передачу землі вже скасований!

Втім, пайовиків це не переконало. Вони залишилися в сесійній залі навіть після того, коли їхнє питання завершили обговорювати.

12 родин платять і за індивідуальне, і за централізоване опалення

Також прийшли на сесію і тернополяни, яких обманули підприємці, що встановлювали індивідуальне опалення. Спритники, наприклад із фірми «Оберіг-Т», брали у людей гроші, обіцяючи згодом «порішати» усе у міській раді. Проте встановлювати автономне опалення в окремих квартирах забороняє закон. А відтак люди тепер платять і за централізоване опалення, і за газ, причому - аж по 7,2 грн за кубометр.

- Люди мають право встановлювати індивідуальне опалення, однак самовільно відрізати централізоване - заборонено законом, - пояснив заступник міського голови Владислав Стемковський. - Ми знаємо про звернення цих 12 громадян. Я особисто приймав їх. Але будьте чесними, не у всіх є належні документи. У декого обладнання встановлювала одна фірма, а підключала вже інша.

Люди погодилися залишити сесійну залу лише після обіцянки, що їхнє питання допрацюють і ухвалять на наступній сесії. Проте до того часу тернополяни повинні зібрати всі необхідні дозволи і офіційні підтвердження того, що вони – дійсно ошукані.

На складну ситуацію із водопостачанням нарікали люди із вул. Лозовецької. Їхній будинок – відомчий, а не комунальний. Постачальником була приватна компанія. Через неї люди вже тривалий час не отримують воду. Міський голова особисто пообіцяв втрутитися. Мовляв, страждають тернополяни, немає значення, кому належить будинок.

Якщо хочете дізнатися, які ще рішення приймали сьогодні депутати, читайте ТУТ, ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео