Тамара Коблик

У Кременці фермер вирощує 120 сортів винограду (фото)

На присадибній ділянці та в теплицях Віктора росте приблизно 200 кущів

За словами фермера, на Тернопільщині для винограду замало високих температур, тому радить садити просто неба саме ранні сорти, бо пізні, якщо не в теплиці, то не встигають дозріти.

Мені подобається такий сорт, як «Красавчик» Олега Писанки селекціонера з Нікополя, «Аркадія» – давно відомий сорт, я можу перечислити багато. «Слава Україні» – назва така наша. Дуже хороший сорт, із мускатом ягоди, грона величезні. До 2 кілограмів можуть бути.

Чоловік розповів, як працює з виноградними пагонами.

Тапінером я прив’язую його там, де він має бути, а не там, де він хоче зачепитися. Обрізка, пасинкування, підв’язування.

Виноградарством Віктор Вітомський почав займатися, коли вийшов на пенсію.

Із 2016 року я вже так підсів на ту голку виноградарну, вже не можу спинитися. Увесь город – 10 сотих, це все була картопля.

На присадибній ділянці та в теплицях Віктора росте приблизно 200 кущів.

Щодня чоловік прокидається о 5 ранку, щоб попрацювати у винограднику до того, як настане спека.

Із пазухи листа росте пасиночок, один листок, а на ньому ще виросло. Це обрізаю. Он ще пасинок такий великий вимахав, це вже пасинок другого порядку виріс. Я їх видаляю повністю, тому що буде загущення, це одразу будуть хвороби. А ось сорт «Слава Україні» – він суперурожайний і викидає по 3 грона, але я перед цвітінням на одному пагоні залишаю тільки одне гроно, щоб він вчасно в наших умовах дозрів. Ягода буде під 20 грамів величиною, грона витягують великі.

Чоловік каже, в теплицях виноград значно менше хворіє. Проте, пояснює, без хімікатів ніяк. До цвітіння використовує хімічні препарати, після – біопрепарати.

У теплицях я працюю з сіркою колоїдною. Чим вона ефективна? Я її просто по ґрунту розбризкую, теплиця закрита, там гаряче, та сірка випаровується і тими парами вона вбиває всі грибки, комашки, кліщі. Чим теплиця хороша? Він раніше достигає. Я в теплиці можу садити і пізні сорти, для зимового зберігання для себе, для сім’ї. Перед самими морозами зрізав, поклав у холодному приміщенні і ми на новий рік, і майже до весни їмо виноград свій.

Також Віктор Вітомський має ще один сорт винограду, менш вибагливий, який називає «виноградом для лінивих».

Його не треба вкривати, його треба менше обробляти. Ну, так для приколу собі назвав. Дуже багато замовляють в мене ці сорти, до речі, замовляють навіть з півдня, з Миколаївської області, з Херсонщини. Грона великі, гарні, але ягоди невеличкі, 6 грамів максимум. Коли нові гібридні форми є, от, наприклад, є такий «Еверест», у мене рекордна ягода була 36 грамів. Це, як тенісний м’ячик чи як куряче яйце невеличке.

 

Зазвичай, перший врожай із теплиць збирає вже на початку серпня. Той виноград, що росте просто неба, достигає вкінці літа або на початку вересня.

Маю виноградник, який заложив у минулому році. Виростив в хаті, в стаканчиках і вже цього року він плодоносить у мене. Сигнальний врожай вже на ньому є. Це все нові сорти, супермодні. Вони дорогі звісно. Я купляв їх недешево. Але вже буду мати свій посадочний матеріал До речі, виноград росте, якщо хороша, сприятлива погода за добу виростає на 10-15 сантиметрів, – розповів чоловік.

У цій справі виноградарю допомагає його дружина Лілія.

Прополка – це все її. Плюс вона також допомагає пасинкувати, прищипувати вусики, а решта вся обробка моя.

Деякі сорти фермер вирощує для родзинок.

«Бравіссімо» є такий, ну класний, такі грона, безкісточковий. Але тільки дощик пішов і тріскається весь. Ми з дружиною торік його просто зрізали і в сушарку, і родзинки сушити. Торік насушили 10,5 кг, то всю зиму їли свої родзинки.

Також Лілія навчилася маринувати виноград з лавровим листом. За словами Віктора Вітомського, він нагадує оливки.

Фото Суспільного

Вибір читачів за тиждень

Відео