У Тернопільській міськраді працюють мільйонери та безхатченки

Список п’яти найбагатших депутатів Тернопільської міськради очолює свободівка Галина Гевко із доходом 2,5 млн. грн. в рік. А найбідніший депутат – від БПП Павло Бич мав річний дохід у розмірі 131 грн.

Декларації за 2014 рік проаналізували представники руху «Чесно» та оголосили підсумок на прес-конференції  21 квітня.

- У топ-5 найбагатших депутатів входить три представники комісії з питань ЖКГ міськради, - каже учасниця «Чесно» Юля Ковальчук. – Це Галина Гевко, яка заробила протягом року 85 тис. грн., вона керує ПП «Благоустрій».  Її чоловік отримав близько 2 млн. грн. доходу, він керує ПП «Люкс». Син пані Гевко очолює один із місцевих жеків. Більше мільйона задекларував представник  «Громадської позиції» Петро Ландяк – директор ТОВ «Продлюкс» та ТОВ «Універсамтекстерно».

Ще один успішний бізнесмен – Іван Сороколіт, який заробив у 2014 році майже мільйон. Він всі доходи отримав від діяльності КП «Тернопільінтеравіа» та роботи дружини по ресторанному бізнесу і мобільному харчуванні.

Список продовжили два представники «Самопомочі» - медійники Юрій Штопко та Олег Нитка.

- У них подібні доходи розміром майже мільйон, - продовжує Юлія. – Обоє вони – важливі для партії. Юрій Штопко – регіональний видавець Медіа Корпорації RIA у Тернополі, а Олег Нитка – директор компанії  «Вуличне радіо».  Щоправда Юрій Штопко водночас виявився безхатченком, не представивши жодного житла у власності.

Аналізували також сімейні фінансові активи та внески до статутного капіталу організацій. За цим показником лідирує депутат від партії Ляшка Оксана Яциковська.

- Вона внесла близько мільйона гривень, - говорить Оксана Маланчук із руху «Чесно». – Також Оксана Яциковська є лідером за земельними ділянками. У її власності території площею 1572 кв. м. Вона має квартиру і три будинки. Депутат керує газетою «Місто» та ПП «Радіо Бонус». Лідером банківських рахунків є представник від БПП Юрій Смакоуз. Він також має 5 квартир та 4 земельні ділянки. Ще один землевласник – свободівець Володимир Стаюра. Йому належить 5 земельних ділянок, три будинки та 2 квартири.

А найбіднішими депутатами є Павло Бич, Тарас Білан, Олександр Шморгай, Іван Зінь та Володимир Гринда.

- Щодо свободівця Івана Зіня, в нього не співпадає сукупний дохід із задекларованими сумами. А у Тараса Білана дружина заробляє у три рази більше коштів – це якихось 16 тис. грн. в рік. Ще одною несподіванкою стала сума доходу Ліни Прокопів, яка є заступником у «Креаторбуд». Її сім’я живе лише на 24 тис. грн.

Безхатченками по деклараціях виявились Тарас Білан, Павло Бич. Володимир Місько, Іван Зінь, Ігор Турський, Роман Торожнюк.

Представники руху «Чесно» кажуть, що на отримання декларацій витратили до 2 місяців часу.

- Ми помилково звернулись в обласний архів. Там навіть не знали, що це не їхня компетенція. Зате впевнено відмовили у наданні декларацій. Пояснили це так – «Закон – це одне, а є дещо інше» , - каже Оксана Маланчук. – Ми звернулись до депутатів особисто і стикнулись із певною агресією і невихованістю. Тарас Білан просто докоряв нам нецензурними репліками. У результаті надали декларації тільки 13 депутатів. Це були в основному ті, у кого високі доходи.

На даний час активісти чекають оприлюднення декларацій депутатів за 2015 рік. Також учасники руху звертаються з прохання публікувати декларації депутатів на офіційних сайтах.

Оксана БУЧКО

Фото автора

Вибір читачів за тиждень

Відео