У Тернополі хочуть самі визначати розмір тарифів на тепло (фото)

Звернення «Про внесення змін до деяких законів України щодо децентралізації повноважень у частині затвердження цін і тарифів на теплову енергію, послуг водопостачання і водовідведення» отримало підтримку більшості депутатів Тернопільської міської ради.

Документ, у якому йдеться про надання права встановлювати тарифи на послуги із теплопостачання і подачі гарячої води органам місцевого самоврядування, ухвалили сьогодні, 21 квітня. Нагадаємо, «Терен» передбачав таку можливість (читайте ТУТприм.). Отже, тернополяни дійсно мають намір забрати у Національній комісії регулювання енергоринку повноваження із тарифоутворення.

- Ми краще у Тернополі знаємо, якими мають бути тарифи для тернополян, - наголосив міський голова Сергій Надал.

Ухвалене звернення спрямують до Верховної Ради і уряду.

Цитуємо текст документу: «Процеси децентралізації, що здійснюються у державі, повинні мати комплексний і змістовний характер та виконувати функцію системного вдосконалення діючого законодавчого регулювання правовідносин, у тому числі у сфері комунальних послуг, забезпечувати збалансованість та єдність механізму реалізації завдань та оптимального розподілу повноважень між органами державної виконавчої влади та місцевого самоврядування, які представляють інтереси громадян і суб’єктів господарювання.

У схваленій Урядом Концепції реформування місцевого самоврядування та територіальної організації влади, зазначено, що основними повноваженнями органів місцевого самоврядування є забезпечення розвитку місцевої інфраструктури - доріг, мереж водо-, тепло-, газо-, електропостачання і водовідведення.

Виконання цих завдань можливо виключно при наявності місцевих інвестиційних галузевих програм та відповідної фінансово-ресурсної бази.

Натомість, існуюча ситуація, при якій комунальні підприємства житлово-комунальної сфери, зокрема тепло- та водопостачання, працюють за економічно збитковими тарифами, унеможливлює системну реалізацію модернізації та оновлення комунальної інфраструктури, підвищення її енергоефективності та економічної спроможності.

Відповідно до Закону України «Про житлово-комунальні послуги» державним колегіальним органом, що здійснює регулювання діяльності і відповідно встановлення тарифів на послуги у сфері теплопостачання, централізованого водопостачання та водовідведення є Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП).

Як свідчить практичний досвід роботи місцевих комунальних підприємств з НКРЕКП, процедура розгляду тарифів надзвичайно складна, тривала та зазвичай не об’єктивна. У зв’язку з великою кількістю ліцензіатів процес погодження тарифів Держрегулятором займає місяці, а іноді і роки. Затримка у встановленні тарифів призводить до отримання комунальними підприємствами збитків, постійної заборгованості за енергоносії, заробітної плати, сплати податків.

Необхідно зазначити, що комунальні підприємства водопостачання та теплопостачання є власністю територіальних громад. Тарифи на послуги водопостачання та водовідведення, послуги з централізованого опалення та гарячого водопостачання є соціально-значущими факторами, які торкаються інтересів територіальної громади, але на даний час місцеві органи самоврядування позбавлені можливості впливати на процес прийняття рішень щодо встановлення цих тарифів.

Надзвичайно важливим є також визначення в комунальних тарифах розміру інвестиційної складової в місцеву інфраструктуру, систему життєзабезпечення населених пунктів. Це мережі, насоси, котельні, очисні споруди, тощо, які є основними виробничими засобами, що належать місцевим громадам.

Комунальні підприємства та їхня діяльність є важливою складовою місцевої економіки. Тому, від збалансованої тарифної політики залежить не тільки якість та надійність комунальних послуг але і сталість економічного-соціального розвитку територіальних громад.

Враховуючи основні принципи державної регуляторної політики: доцільність, ефективність, прозорість, врахування громадської думки, для реалізації покладених на органи місцевого самоврядування завдань відповідно до  Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про житлово-комунальні послуги», «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», розрахунок та встановлення тарифів на житлово-комунальні послуги доцільніше здійснювати у регіонах, для яких він встановлюється, з метою забезпечення участі місцевої громади у вирішенні питань місцевого значення та для запобігання обмеження прав територіальних громад.

З огляду на вищенаведене, з метою раціонального використання матеріальних ресурсів місцевих громад, звертаємось з ініціативою децентралізації повноважень в частині затвердження цін і тарифів на теплову енергію, послуг водопостачання та водовідведення, шляхом передачі зазначених функцій Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг до органів місцевого самоврядування.

Пропонуємо відповідні пропозиції по внесенню змін до Законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання»,  «Про житлово-комунальні послуги» (додаються)

Пропозиції

Щодо внесення змін до Законів України Про місцеве самоврядування в Україні», «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг», «Про теплопостачання»,  «Про житлово-комунальні послуги»

Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні»:

підпункт 2 пункту «а» статті 28 викласти у наступній редакції:

«2) встановлення в порядку і межах, визначених законодавством, тарифів на побутові, комунальні (крім тарифів на централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сфері комунальних послуг), транспортні та інші послуги;».

Закон України «Про державне регулювання у сфері комунальних послуг»:

у пункті 1 частини 1 статті 1 виключити слова «і транспортування теплової енергії магістральними та  місцевими (розподільчими) тепловими мережами»;

у пункті 2 частини 1 статті 1 виключити слова «виробництва теплової енергії (крім випадків, коли теплова енергія використовується виключно для внутрішніх потреб), централізованого постачання теплової енергії,»;

у пункті 3 частини 1 статті 1 виключити слова «на теплову енергію (крім тарифів на виробництво теплової енергії на теплоелектроцентралях, теплоелектростанціях, атомних електростанціях і когенераційних установках та установках з використанням нетрадиційних або поновлюваних джерел енергії), транспортування теплової енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії, а також тарифи», «послуги з централізованого опалення,», «послуги з централізованого постачання гарячої води»;

абзац 5 частини 2 статті 6 викласти у новій редакції:

«встановлення тарифів на комунальні послуги суб'єктам природних монополій  та  суб'єктам  господарювання на суміжних ринках ( крім тарифів на теплову енергію, транспортування  теплової  енергії  магістральними  та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії, тарифів на послуги  з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води), ліцензування діяльності яких здійснюється національною комісією, що здійснює  державне  регулювання у сфері комунальних послуг»;

Закон України «Про теплопостачання»:

у статті 16 виключити абзац 7;

доповнити статтю 16-1 абзацом 4 наступного змісту:

«встановлення тарифів на теплову енергію, транспортування  теплової  енергії  магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами,  постачання теплової енергії, тарифів на послуги  з централізованого опалення та послуги   з централізованого постачання гарячої води»;

у статті 20

- абзац 3 викласти у новій редакції: «Тарифи на теплову енергію, транспортування теплової  енергії магістральними та місцевими (розподільчими) тепловими мережами, постачання теплової енергії, тарифів на послуги з централізованого опалення та послуги з централізованого постачання гарячої води встановлюються та  затверджуються органами місцевого самоврядування в межах повноважень, визначених законодавством.»;

  • абзац 8 виключити;

Закон України «Про житлово-комунальні послуги»:

у абзаці 2 частини 4 статті 5 виключити слова:

«у сфері теплопостачання (крім діяльності суб'єктів господарювання, які здійснюють комбіноване виробництво теплової і електричної енергії та/або використовують нетрадиційні або поновлювані джерела енергії)».

Про те, що відбувалося сьогодні на сесії, також читайте ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео