Історичний Тернопіль відтворили у бронзі - перший в Україні макет під відкритим небом стоятиме біля Катедри (фото аналогів)

Єдиний в Україні макет центральної частини міста (розташований під відкритим небом) незабаром встановлять в Тернополі.

Про це у своєму "Фейсбуці" пише  відомий історик Тарас Циклиняк, пригадуючи першу прес-конференцію з цього приводу.

- Ну що ж, друзі..прийшов час підбивати підсумки. 20 квітня 2015 року у тернопільському прес-клубі (закапелки Пасажу Адлера) відбулася прес-конференція, на якій я із паном Вадимом Перцем (головою оргкомітету) розповіли про намір втілити у життя проект, який згодом отримав назву "Макет центральної частини міста Тернополя початку XXст.. - повідомляє пан Тарас.

За його словами, Тернопіль, як жодне інше місто, заслуговує на те, щоб пам'ять про його довоєнну історію була матеріалізована у бронзі, бо в 1944 році його так "визволили", що від старомістя лишилася купа грузів.

- Ми планували встановити цей своєрідний памятник в одній з веж Архикатедрального собору Тернопільсько-Зборівської Архиєпархії УГКЦ (в протилежній від тієї, де ми рік тому встановили годинник), однак потім вирішили, що наше місто заслуговує мати таку родзинку просто під відкритим небом, - говорить голова оргкомітету Вадим Перець. - Тернопіль стане єдиним місцем в Україні, де до подібного памятного знаку буде вільний доступ.

Технічні характеристики: ширина - 1,4 м; довжина - 1,8 м; висота - 1-1,1 м.
Про дату відкриття організатори обіцяли повідомити найближчим часом.



На фото, взятих з відкритих джерел - макети європейських міст.

Вибір читачів за тиждень

Відео