Тернополян запрошують у спортивний бридж

Головною перевагою спортивного бриджу є доступність. Тернополяни грали у бридж ще у 30-их роках минулого століття. Традиції цього виду спорту продовжують і сучасні бриджисти.

Спортивним бриджем по усьому світу захоплюються 200 мільйонів людей. У Тернополі незабаром уже вдруге відбудеться чемпіонат України з бриджу, повідомляє 20 хвилин.

Спортивний бридж офіційно визнаний, як неолімпійський вид спорту. Гравці у бридж наряду з іншими спортсменами отримують спортивні розряди та беруть участь у чемпіонатах Європи та світу і змагань місцевого рівня. Спортивний бридж входить до програми Всесвітніх Інтелектуальних Ігор.

- У Західній Україні та у Тернополі зокрема бридж-клуби існували ще до 1939 року, - каже голова Тернопільської обласної федерації спортивного бриджу Денис Милий. - В цілому ж по Україні бридж почав розвиватися приблизно у 60-х роках 20 століття. А з 1968 року постійно проводилися різноманітні міжміські турніри. До 1972 вже існували міські спортивні федерації у Харкові, Києві, Львові, Тернополі та було засновано оргкомітет по створенню Всесоюзної федерації спортивного бриджу. Однак згодом Державний спорткомітет заборонив розвиток кількох видів спорту, у тому числі й бриджу.

За словами Дениса Милого, у час заборони бриджистам доводилося проводити змагання на приватних квартирах. У 1977 та 1978-их роках на квартирі тернополянина Анзіна проводили перші чемпіонати України. А від 1982 року розігрується перехідний кубок Тернополя.
 

- На даний час спортивний бридж дуже популярний у всьому світі, - додає пан Денис. – В Україні є федерація спортивного бриджу, а також її осередки у багатьох містах країни. У Тернополі теж діє обласна федерація спортивного бриджу. Наші спортсмени є активними учасниками Всеукраїнських та багатьох Міжнародних турнірів. Минулоріч у Тернополі успішно пройшли відкритий парний та командний чемпіонат України. На початку квітня 2016-го року ми знову провели парний чемпіонат, а 8-9 травня у Тернополі відбудеться командний чемпіонат України.

Мабуть, найголовнішою перевагою спортивного бриджу є його доступність. Адже для гри потрібні лише 4 учасники та колода карт. Тернопільська обласна федерація спортивного бриджу забезпечує усіх гравців необхідним для гри обладнанням. Тож для новачків, які хочуть спробувати себе у бриджі, достатньо лише бажання та наявність вільного часу. До того ж, оволодіти азами цієї гри можна навіть за один вечір. У всьому світі бридж є улюбленою грою серед елітних бізнесменів, політиків та дипломатів. Відомими бриджистами були Маргарет Тетчер, Уїнстон Черчілль, Рональд Рейган, Білл Клінтон, актор Омар Шариф, міліардери Біл Гейтс та Уоррен Баффет. До речі, бридж занесений до Книги рекордів Гінеса як найбільш масове змагання. В заочному турнірі Epson у 1991 році в США приймали участь 84356 учасників з 94 країн світу.

- Тернопільська обласна федерація проводить постійне навчання нових гравців у бридж на базі нашого бридж-клубу, - каже Денис Милий. – Бридж сьогодні визнано одним з найінтелектуальніших видів спорту: за числом комбінацій він наближений до шахів, проте за складністю правил значно перевищує цю гру. Бридж розвиває математичне та логічне мислення, вчить працювати у команді. У наших планах є також створення гуртків та секцій у навчальних закладах Тернополя. Вікових обмежень, щодо занять бриджем не існує, тож займатись цим спортом можуть навіть школярі. Більше того, такі заняття позитивно вплинуть на розвиток інтелектуальних здібностей дітей, розвинуть пам’ять, навчать швидко приймати важливі рішення. Бридж – це чудова альтернатива комп’ютерним іграм. Ми будемо раді бачити кожного, хто має бажання приєднатися до гравців у спортивний бридж.

 

Вибір читачів за тиждень

Відео