Чортківські депутати навіть не знали, що райцентр «лихоманить» (фото)

Медики із Чорткова вимагають не закривати шкірно-венерологічний диспансер. Влада запевняє, що без рішення місцевої громади жодних кроків із реорганізації медустанови робити не буде.

Нагадаємо, «Збережіть робочі місця», «Руки геть від Чортківського шкірно-венерологічного диспансеру» - саме такі написи були на плакатах, із якими працівники і пацієнти цього медичного закладу прийшли під стіни обласної ради сьогодні, 12 травня. Спонукало людей до спротиву питання, внесене до порядку денного сесії. Врешті це питання зняли із розгляду за ініціативи голови облради Віктора Овчарука.

«Не мені вирішувати, кому має належати та земля»

  • Почалася оптимізація, реорганізація – всякі модні слова для шкірно-венерологічного диспансеру у Чорткові, - говорить медсестра Ганна Курій. – Хочуть продати нашу землю, хочуть закрити нас. Спершу – ніби приєднати, а потім – знищити. Але ж не буде де людям лікуватися. Спробуйте із Чорткова при сьогоднішніх коштах доїхати до Тернополя, кілька разів проконсультуватися у лікаря, а потім ще за лікування заплатити.

Люди підозрюють, що лікарню хочуть просто закрити, адже вона розташована у центральній частині міста, а отже – на дуже дорогій землі. При цьому ніхто не бере до уваги, що у диспансері лікують жителів кількох районів, віддалених від Тернополя.

  • Мене як керівника закладу, який уже давно там працює, дуже болить, - каже головний лікар Тетяна Кузь. – Знаєте, не мені вирішувати, кому має належати та земля, адже вона – власність облради. Але я вважаю, що диспансер, який надає допомогу хворим із трьох, навіть більше районів, потрібен. Він обслуговує загалом понад 200 тисяч населення. Чи бути йому у центрі, чи бути на околиці – це, напевне, вам вирішувати.

Ставлення чортківських депутатів було доволі зверхнім

До дискусії долучилися депутати обласної ради від Чортківського району. Вони стверджували, що лише вчора ввечері дізналися про проблему із диспансером. Виглядало це доволі смішно, адже чутки про закриття цього медзакладу поширюються уже 3 роки, а місцеві ЗМІ повідомляють про тривоги медиків упродовж кількох останніх тижнів, відколи ситуація у райцентрі загострилася. І, правду кажучи, ставлення депутатів до людей, які приїхали захищати диспансер, було доволі зверхнім. Більше того, час від часу у мові депутата «проскакували» матюки.

  • Ми зустрінемося з вами, обговоримо і на місці приймемо оптимальне рішення, - депутат обласної ради Василь Вислоцький. - Ніяких дурощів у Чорткові не буде, це ми вам обіцяємо. Нам соромно, що ми депутати обласної ради із Чортківського району, а ви приїхали сюди, у Тернопіль, відстоювати свої інтереси. Я з головним лікарем диспансеру взагалі вперше лише вчора ввечері говорив.

Він стверджував, що треба з’ясувати, чому заклад погано працює, адже має обслуговувати жителів 5 районів, а натомість пацієнтів - обмаль. Мовляв, навіщо утримувати лікарню, якщо там ніхто не лікується. Проте працівники закладу і його головний лікар вважають, що причина реорганізації диспансеру - не у якості наданих послуг чи кількості пацієнтів.

  • До нашої роботи спочатку претензій не було, - каже Тетяна Кузь. - Не заперечую, що у нас погане обладнання. Але диспансер уже 46 років працює у центрі Чорткова. А тепер нам кажуть, що заклад можуть або повністю закрити, або приєднати до обласного диспансеру. Ми ж хочемо, щоб заклад залишився у своїх сьогоднішніх юридичний правах - як окремий диспансер.

Питання реорганізації медзакладу наразі відклали

Голова обласної ради Віктор Овчарук особисто зустрівся із протестувальниками і запевнив їх, що диспансер у Чорткові закривати не планують, але готуватися до певних змін медикам все-таки треба. На сесії обласної ради про лікарню вирішили поки що не говорити, аби спершу вирішити усі проблемні питання на рівні районного центру.

  • Це питання сьогодні не буде слухатися, ми його не будемо сьогодні розглядати, допоки усі питання не з’ясуються і не будуть узгоджені, - розповідає Віктор Овчарук. – Ми його із цього порядку денного переносимо. Дійдемо згоди, то заслухаємо і представників із Чорткова.

Отже, питання реорганізації Чортківського комунального шкірно-венеричного диспансеру може «виринути» знову уже на наступному засіданні сесії обласної ради. Адже останнє слово залишається за депутатами, бо йдеться про комунальну власність.

Про те, що відбувалося у сесійній залі, читайте також ТУТ, ТУТ і ТУТ.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото автора

Довідка. На Тернопільщині - лише два шкірно-венерологічних диспансЕри. Заклад у Чорткові розрахований на обслуговування 20-ти пацієнтів у звичайному режимі і 5-ти – у денному стаціонарі. Працюють у лікарні понад 30 осіб.

 

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео