Тернопільські метеорологи прокоментували відео про смерч

Чи був 11 травня смерч на Тернопіллі, залишається загадкою. Метеорологи не можуть остаточно ні підтвердити це явище, ні спростувати. Адже синоптична ситуація цього дня була така, що смерч міг би й бути.

Про це розповіла завсектором організаційних робіт Тернопільського обласного центру гідрометеорології Оксана Софінська.

- Відео із цим явищем я бачила, але важко сказати чи це смерч, бо наші станції його не зафіксували, - каже вона 20 хвилин. - 11 травня цілий день був період грозової активності, ми були під впливом фронтів і в принципі синоптична ситуація була така,  що смерч міг би бути. Але це ніде не зафіксовано на станціях, а пориви вітру навіть не досягали критеріїв небезпеки. Тай взагалі сильних опадів не було практично ніде. Чи то був смерч, чи просто здійнявся високий стовп пилу з дороги, важко сказати. Якщо це метеорологічне явище йшло через поле, воно обов’язково мало лишити слід, а жодних збитків цього дня не зафіксовано.

Оксана Софінська також зауважує, що смерч дуже потужний, він може займати невелику територію поширення, але від дуже руйнівний.

- Якщо він йшов через поле, то на його місці мала б утворитися тверда поверхня як асфальт, - каже фахівець. - Звук від смерч,  як від реактивного літака,  тому до нього впритул не підійдеш. 

Як повідомив начальник прес-центру управління ДСНС в Тернопільській області Олександр Данілін, 11 травня скарг на збитки через так званий смерч від мешканців області не надходило.

- Подібні явища у області трапляються не часто, тому це викликало такий резонанс, але нищівних наслідків він не мав, - каже пан Данілін. 

Нагадаємо, 11 травня користувачі соцмереж активно обговорювали нетипове для нашої області явище неподалік Тернополя. Відео про смерч між Плотичею та Івачевом опублікував Богдан Вишневський. Також багато тернополян зробили фото сірого стовпу з набережної тернопільського ставу. Видно, що цей стовп здійнявся аж до неба зі сторони Білої.

Вибір читачів за тиждень

Відео