Хто отримає субсидії на Тернопільщині

Усі, хто подав документи на отримання субсидій, маючи пільги на житлово-комунальні послуги, останніх - більше не матимуть. Натомість на неопалювальний період українцям тепер залишатимуть не більше 100 кубів зекономленого газу. 

Ці та інші зміни почали діяти, відповідно до Постанови Кабміну, із 1 травня, каже директор департаменту соціального захисту населення Тернопільської обласної держадміністрації Вадим Боярський.

Найбільше отримувачів субсидій – у Тернополі.

Найбільше одержувачів субсидії - у Тернополі (37855 сімей), Тернопільському (12227), Збаразькому (11952), Гусятинському (11495), Кременецькому (11849), Теребовлянському (11419) районах.

  • Населення, яке має субсидії, жодних змін не відчує, - запевняє чиновник. - Якщо пояснювати коротко, то тепер субсидію призначатимуть не на півроку, а на рік. Відтак зменшаться черги, коли люди масово йтимуть подавати документи на таку допомогу від держави.

Чи не основне нововведення: якщо у людей раніше були і пільги, і субсидії, то тепер при призначенні субсидії, пільги скасують. Хоча, за фактом, загальна розмір субсидії у таких споживачів відповідатиме сумі грошей, які вони отримували у вигляді субсидії і пільги.

- Щоб уникнути ситуації, коли люди випалюють усі надані куби газу, аби лише у них не забрали субсидію, тепер держава буде заохочувати економити, - пояснює пан Боярський. - Еквівалентна вартість невикористаних кубів буде повертатися назад до державного бюджету.

Є новації для тих, у кого індопалення.

Отже, людям залишатимуть на теплу пору року не більше 100 кубів газу для використання як опалення. Наприклад: якщо ви за опалювальний сезон зекономили 101 куб, то держава залишить вам 100 і ви зможете їх використовувати, як вважатимете за потрібне. Якщо ж взимку зекономите 50 кубів, то матимете лише цих 50. Не зекономите нічого, то нічого і не отримаєте у рахунок субсидії. Інших комунальних послуг такі зміни не стосуються, а відтак за світло, газ для готування їжі та інше субсидію нараховуватимуть звично.

  • Необхідний газ для тих, хто має індивідуальне опалення, будуть тепер розраховувати так: 5,5 кубометра на квадратний метр опалювальної площі на місяць, - додає Вадим Боярський. - Раніше було 7 кубометрів. При розрахунку субсидії будуть також враховувати сукупний сімейний дохід за попередній календарний рік або за 9 місяців попереднього року за умови звернення впродовж першого кварталу поточного року.

До речі, деякі зміни в нарахуванні субсидії почнуть діяти із нового опалювального сезону.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото із відкритих джерел

Довідка. Станом на 29.04.2016 р. в області субсидії на житлово-комунальні послуги  отримує 195751 сім’я (домогосподарство). За січень-березень їм здійснили нарахувань на 1 млрд. 314,6 млн. грн. Субсидії на тверде паливо і скраплений газ (готівкою) призначили 1587 сім’ям. За січень-березень здійснили нарахувань на 2,6 млн. грн.

Вибір читачів за тиждень

Відео