На Тернопіллі іноземні інвестиції працюють в аграрному секторі

137 підприємств з іноземними інвестиціями діють нині на Тернопіллі. У цих фірмах працюють майже 7 тисяч найманих робітників.

Тож іноземні інвестиції – це очевидний позитив, адже він сприяє розвитку Тернопільщини, підкреслюють у фіскальній службі області. Скажімо, згадані підприємства забезпечують орієнтовно 7,5-10% надходжень до бюджетів.

Зміни – задля покращення інвестиційного клімату в Україні

Нагадаємо, Міжнародний інвестиційний форум «Тернопільщина Invest-2016» у Тернополі тривав протягом двох днів. Участь у ньому взяли близько 25 іноземних делегацій із 18 країн світу, а також представники 10 міжнародних донорських організацій, іноземних дипломатичних установ тощо.

У пленарному засіданні, що пройшло під гаслом «Тернопільщина – надійний партнер», взяли участь також начальник Головного управління Державної фіскальної служби (ДФС) в області Ігор Комендат і виконуюча обов’язки начальника Тернопільської митниці ДФС Оксана Антонович. Окрім того, вони були учасниками панельної дискусії на тему «Шляхи створення успішного бізнес-середовища Тернопільщини» у Збаразькому замку.

- Протягом останніх років податкова система України перебуває в постійній реформації, - зазначає начальник Головного управління ДФС в області Ігор Комендат. - Метою цих змін є покращення інвестиційного клімату в Україні, зниження податкового тиску на легальний сектор економіки, забезпечення простої і прозорої системи для сплати платниками податків, створення комфортних умов для надання їм послуг із фіскального обслуговування, максимальна автоматизація процесів адміністрування з метою мінімізації впливу людського фактору і ручного регулювання.

Завдяки законодавчим змінам, вдалося значно скоротити терміни реєстрації бізнесу, спростити процедури зміни місця обліку, знизити ставки окремих податків, а податковий облік максимально наблизити до бухгалтерського.

- До того ж, тепер повністю автоматизовано процеси реєстрації податкових накладних, що дозволяє моніторити діяльність бізнесу і зайвий раз не втручатися в його діяльність, - додає він. - Сьогодні майже 90% податкової звітності надається платниками в електронній формі.

Потужним чинником можуть стати і внутрішні інвестиції

Реформування фіскальної служби щодо покращення рівня сервісного обслуговування, підвищення ефективності адміністрування податків, впровадження електронних сервісів, які дозволяють платникам якісніше та оперативніше сплачувати податки, а працівникам ДФС здійснювати контрольні функції із мінімальним втручанням у господарську діяльність бізнесу, позитивно вплинули на наповнення дохідної частини бюджетів області.

- За останні п’ять років доходи місцевих бюджетів області зросли на 593 млн грн, або в 1,7 раза. Зрозуміло, що на це значно вплинула й інфляційна складова, - пояснює Ігор Комендат. – Але з іншого боку, цьому сприяли і законодавчі зміни, особливо протягом останніх двох років. Адже вони спрямовані на децентралізацію доходів і зміцнення фінансової самостійності регіонів. А відтак спричинили суттєві зміни в структурі бюджетів місцевих рад.

До слова, за 2015 рік підприємства з іноземними інвестиціями задекларували 8 млрд грн поставок,а бо 17% від загального обсягу по області. Серед них 52 підприємства задекларували обсяги поставок - понад 10 млн грн.

- Більшість підприємств з іноземними інвестиціями на Тернопіллі працюють в аграрному секторі, - додає пан Комендат.

Водночас потужним чинником підвищення інвестиційного клімату в області можуть стати і внутрішні інвестиції від малого та середнього бізнесу, який забезпечує більше третини надходжень до місцевих бюджетів, визнає він.

Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ

Фото, надане Відділом організації роботи Головного управління ДФС в області

 

Вибір читачів за тиждень

Відео