Навики почеркознавства вдосконалювали криміналісти Тернопільщини

На базі науково-дослідного експертно-криміналістичного центру відбувся семінар з судової почеркознавчої експертизи та технічної експертизи документів.

Організатори переконані, що вчитися потрібно завжди, а особливо криміналістам. Адже саме ці люди проводять усі необхідні експертизи, які допомагають вийти на слід чи піймати злочинця. Саме фахівець НДКЦ першим з оперативної групи входить у пограбовану квартиру або на місце вбивства: фотографує, знімає відбитки пальців, оглядає, упаковує всі речові докази. По знайденій волосині криміналіст зможе визначити групу крові, стать і вік власника. По сліду від кулі - з якої зброї і як стріляли. По відбитках шин - марку автомобіля, по почерку - автора листа.

Впродовж дня експерти-криміналісти ще раз пригадали, як і що потрібно робити, аналізуючи почерк людини.

- Почеркознавча експертиза - це один з найскладніших видів експертиз і досліджень, бо дуже багато в чому залежить правильність цієї експертизи від правильного збору порівняльного матеріалу, - каже Завідувач сектору технічних досліджень документів та почерку відділу криміналістичних видів досліджень Тернопільського НДЕКЦ МВС України Тетяна Григорович. - Ми сьогодні зібралися із працівниками слідства та іншими учасниками, щоб обговорити наші проблемні питання збору порівняльного матеріалу, зразків для того, щоб провести об’єктивне дослідження і дати обґрунтований висновок.

Саме почеркознавча експертиза є однією з найбільш затребуваних і популярних експертиз на даний проміжок часу. Потреба в її проведенні виникає тоді, коли є підозра на фальсифікацію документів, або сумнів в тому, що підпис чи почерк належать певній людині.

Головний експерт Тернопільського відділення Київського НДІ судових експертиз Ігор Заблоцький переконаний, що питання, які були сьогодні розглянуті під час семінару, мають велике значення для повсякденної роботи експертів. Життя ставить нові завдання на які ми мусимо оперативно реагувати.

- Ми, експерти, належимо до різних відомств, але робимо одну роботу і обмін інформацією між нами з актуальних питань криміналістичної науки є дуже важливим. Хочу подякувати організаторам семінару і сподіваюся, що наші зустрічі стануть доброю традицією.

Учасники зустрічі обговорили типові помилки та недоліки, які виникають при проведенні і оформленні судово-авторознавчих експертиз, проблеми, з якими стикаються судові експерти після завершення ВУЗів, не оминули питань взаємодії працівників Експертної служби МВС України з органами досудового розслідування та судом у кримінальному провадженні.

- Реформування органів внутрішніх справ не закінчується. Патрульна служба - це невелика частка великої реформи, яка буде продовжуватися і ми бачимо основну реформу у майбутньому. Це реформа тих служб, які займаються питаннями розкриття, розслідування злочинів, а також їх профілактики, - підсумував провідний фахівець з організації наукової роботи відділу забезпечення діяльності центру Тернопільського НДЕКЦ МВС України Юрій Пілюков.

Сектор комунікації ГУНП в Тернопільській області

 

 

Вибір читачів за тиждень

Відео