Об’єднання громад – занадто добровільне, вважають керівники Тернопільщини

Механізм для об’єднання населених пунктів у територіальні громади потрібно розробити у Верховній Раді. Так вважають учасники засідання регіональної платформи місцевого самоврядування, яке провели в Тернополі 26 травня.

- Якщо все побудуємо на добровільному об’єднанні, будемо дуже довго чекати змін,- зазначив мер Збаражу Роман Полікровський. - Потрібно виробити загальну ефективну систему, за якою проведуть розподіл. Адже багаті населені пункти ніколи не приєднають до себе бідних.

Таку позицію підтримали і керівники області. Україна має найвищі показники добровільності у порівнянні з країнами, які проводили подібні реформи.

- Польща одного ранку прокинулась уже з поділом на громади, - каже голова облради Віктор Овчарук. – Ми 25 років незалежні. Немає часу на повільні реформи. Краще запустити процес, пройти труднощі на старті та почати новий рівень життя.

Голови громад висловлювали проблеми у керівництві. Одною із них є невирішене підпорядкування автомобільних доріг.

- Я маю кошти у місцевому бюджеті на ремонт 120 км дороги, а ця дорога - у підпорядкуванні Служби автомобільних доріг, - розповідає голова Шумської громади Володимир Плетюк. – Поблизу нема асфальтового заводу, возити матеріали ближче з інших областей.

До процесу поділу пропонували активно залучити колектив економічного університету. Нардеп від Тернопільщини Тарас Юрик додав, що керівники на  місцях отримають більше прав після затвердження нового бюджетного кодексу.

- Пункт № 18 у змінах до Конституції в частині децентралізації лише передає повноваження органам самоврядування на цих територіях, там не йде мова про підтримку їх особливого статусу,  - говорить депутат Тарас Юрик. – Ці зміни слід підтримувати. Найближчим часом буде у Верховній Раді повинні відрегулювати питання передачі на баланс доріг, зарахування права власності на землю та розподілу інших ресурсів на місцях.

Оксана БУЧКО

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео