Агро-новини 30 травня

Новини аграрного сектору

Яблучний сезон в Україні провалився

На сьогодні українські садівники змушені відвантажувати яблуко за рекордно низькими цінами за останні 6 років, повідомляє «АПК-Інформ: овочі і фрукти».

Реалізація основних обсягів яблук сьогодні ведеться у межах 4-9 грн/кг у залежності від сорту, якості та розміру партії, у той час як рік тому ця продукція в Україні пропонувалася у середньому у 3 рази дорожче!

Знизити ціни до рекордних показників українські садівники змушені навіть при тому, що обсяг імпорту яблука в Україні у цьому сезоні один з найнижчих мінімум за останні 10 років! Так, з липня 2015 р. по квітень 2016 р. українські імпортери закупили всього 17,1 тис. т яблука, у 3,2 що рази менше, ніж у той же період сезону 2014/15.

Настільки різке зниження імпорту аналітики ринку пов'язують з подорожчанням імпортної продукції на ринку України на тлі девальвації гривні.

Крім того, у країні у цьому сезоні спостерігався надлишок пропозиції яблука місцевого виробництва.

У 2015 р. українські садівники зібрали другий за величиною врожай яблука за останні 5 років, але зіткнулися з величезними проблемами з його реалізацією. Так, експорт яблука у поточному сезоні з України впав до мінімальних показників за всю історію незалежності країни. Пов'язано це, в основному, із забороною на поставки української плодоовочевої продукції у Росію, яка раніше виступала головним імпортером українського яблука. При цьому поставки цієї продукції на російський ринок через Крим на сьогодні також неможливі. Як результат, українські садівники змушені збувати наявний обсяг яблука на внутрішньому ринку, де попит сьогодні також вкрай низький.

На Львівщині учасники АТО отримали 3,3 тис. земельних ділянок

У Львівській області учасники АТО отримали у власність 3354 земельні ділянки загальною площею 555 га. Ділянки призначені для будівництва, садівництва, ведення особистого селянського господарства, пише прес-служба Урядового порталу.

За рішенням головного управління Держгеокадастру Львівської області 2327 військовим передані землі загальною площею 359 га. Ділянки розташовані поза межами населених пунктів. Учасники АТО приватизували землі переважно для ведення садівництва (2201 ділянка), особистого селянського господарства (105 ділянок) та індивідуального дачного будівництва (21 ділянка).

Ще 1027 земельних ділянок, у межах населених пунктів, військовим надали за рішенням місцевих рад Львівщини. Ці землі військові використають переважно для будівництва індивідуальних житлових будинків (901 ділянка).

Загалом львівські землевпорядники надали учасникам АТО 4 743 дозволи на розробку документації із землеустрою на землі площею 1467 га. Триває процес оформлення ділянок у власність.

Держбюджет хочуть наповнити за рахунок аграріїв — думка

Депутатський законопроект №4695 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо захисту законних прав власників земельних часток (паїв)» – це чергова спроба ускладнити договір оренди від держави. Таку думку в мережі Facebook висловив заступник голови Аграрної партії України Денис Марчук.

«Фактично хочуть знову завести всіх в певні рамки. На мою думку, це спроба наповнення бюджету за рахунок аграрїв і ключове в цьому законопроекті «обов'язкове». Кожен має сам вирішувати чи потрібна йому нотаріально завірена угода. Такі зміни ставитимуть під сумнів процес дерегуляції і Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення умов ведення бізнесу від 12 лютого 2015 року №191-VIII», – пише Денис Марчук.

Огляд підготував Орест Сарматський

Вибір читачів за тиждень

Відео