Про погрози Віталію Ващенку перед вбивством розповіла його дружина

Попередження про смерть громадський активіст, член Народної Ради Кременецького району, Віталій Ващенко отримав за кілька днів до вбивства. Про це розповіла його дружина Наталія під час прес-конференції 31 травня.

- Я чекала чоловіка біля продуктового магазину, він пішов за покупками, - каже пані Наталія. – Коли вийшов, до нього підійшла жінка і сказала: «Тобі, Ващенко, вже залишилось недовго і небагато». Я думаю, це була не єдина погроза. Але Віталій мене відгороджував від такої інформації.

Колеги активіста наводять декілька справ, щодо яких Віталій Ващенко намагався встановити справедливість. Це люстрація судді Варневич, звільнення керівника професійного ліцею Яськевич, недопущення закриття дитячого психоневрологічного санаторію, земельні справи.

- Після акції з суддею одразу була реакція правоохоронних органів – щодо Віталія відкрили справу через побої судді Варневич, - звертає увагу голова «Народного контролю» Олександр Гринюк. – Віталія звинуватили у нанесенні тілесних ушкоджень, хоча це неправда.  Сьогодні ми маємо жорстоке вбивство. Темпи розслідування – не такі оперативні.

До справи щодо вбивства Віталія активісти додають його діяльність, яку не довели до бажаного результату.

- Відколи у Кременецькому дитячому психоневрологічному санаторії змінили керівництво і почали будувати нову справедливу систему, на території закладу -  постійні перевірки і тиск, - говорить Наталія Ващенко. – Була там працівниця, яку звільнили за шахрайство з ініціативи мого чоловіка. Справу оскарження звільнення веде суддя Варневич. Оце найперший факт, з яким я пов’язую вбивство. Також Віталій був членом земельної комісії при міськраді. У ці справи я не влазила. Тільки знаю, якщо міліція починає певні розслідування , прокуратура їх хоронить. А загалом, очевидна річ - 90-ті роки повертаються.

Інший факт - про звільнення викладачки з фальшивим дипломом, наводить член Народної Ради Кременецького району Віталій Савчук.

- Ми слідкували за цією справою, - каже він. -  Добре, коли слідство ведуть на місці – в Кременці. Тоді можна ходити і нагадувати слідчому про роботу щотижня. Коли справу передають в Тернопіль, хід призупиняють. Керівник ліцею на днях повинна вийти на роботу. Ми  зі своєї сторони будемо продовжувати протести. Але вже без лідера, без Віталія.

Як повідомляє начальник сектору зв’язків з громадськістю поліції Тернопільської області Сергій Крета, уже вдалось встановили фотопортрети та авто злочинців.

- Такого жорстокого вбивства за 20 років моєї роботи не було, - додає Сергій Крета. – Основна версія вбивства, згідно якої ведуть розслідування, громадська і політична діяльність. Визначили імовірне коло замовників вбивства. Слідство триває.

Громадські активісти висловили готовність взяти на себе певні функції щодо розслідування.

- У Кременці сьогодні люди бояться вийти на вулицю, - каже голова ГО «Автомайдан» Ігор Василів. – Віталія вбили на краденому авто, на якому перед тим здійснили крадіжку в магазині. Рівень злочинності в Кременці останнім часом зростає, а слідчих стає менше.

Щоб спонукати правоохоронців до пришвидшення розслідування, активісти організовують акцію протесту під стінами обласної поліції завтра, 1 червня (початок – о 10:00).

Оксана БУЧКО

Фото, відео автора

Вибір читачів за тиждень

Відео