На полях «Агропродсервісу» посіяли майже 500 гектарів гречки

На полях «Агропродсервісу» завершили сівбу гречки. Під цю культуру цьогоріч відвели майже 500 гектарів

Нинішнього року в «Агропродсервісі» під посіви гречки відвели майже півтисячі гектарів. Це на 70 відсотків більше, ніж торік. У цьому є своя логіка, бо штучний дефіцит на гречані крупи, який вкотре спровокувала роздрібна торгівля, кидає тінь і на сільськогосподарських товаровиробників, пише agroprodservice.

Основні площі цієї культури сконцентровані у Козівському районі. Тут ще з осені, залежно від попередників, провели лущення стерні на 8-10 сантиметрів і зяблеву оранку на глибину 22-27 см. Весною закрили вологу і здійснили дві культивації з боронуванням, що сприяє знищенню бурянів і нагромадженню у грунті поживних речовин.

Гречка є основним медоносом, тому під її посіви не використовували аміачні форми мінеральних добрив. Не застосовували і гербіцидів, адже гречка використовується як харчовий дієтичний продукт. Органіку і міндобрива вносили під попередники та в основному удобрені.

Через затяжне похолодання строки посіву гречки дещо змістили, говорить головний агроном компанії Андрій Кулян. Адже сіяти її можна, коли грунт на глибині 10 сантиметрів прогріється до 10-12 градусів. Завчасно подбали також і про насіння. Перед сівбою його очистили на «Кімбрії», довівши до високих посівних кондицій.

Як відомо, гречка досить теплолюбива рослина і споживає води вдвічі більше, ніж пшениця. При проростанні насіння поглинає до 60 відсотків води від своєї маси. Зважаючи, що літо, за прогнозами, очікується вологим, сподіваємося, що її урожай буде кращим, ніж минулого року. Багато залежатиме і від догляду за посівами. Для цього, як запевнили в агрономічній службі компанії, є всі засоби і можливості.

Вибір читачів за тиждень

Відео