«Боже вас борони, якщо хтось із інвесторів відмовиться розвивати тут бізнес» - Степан Барна (фото)

06835d62-5d21-4e6f-aa61-b443c8f61502

Представників Литовської республіки зацікавила співпраця із ТОВ «ОСП Корпорація «Ватра», а гостей із Республіки Аджарії - з ТОВ «Микулинецький бровар». Є ще кілька цікавих напрацювань, які планують втілити на Тернопіллі, завдяки іноземним інвесторам. Про це йшлося під час наради із питань іноземного інвестиційного співробітництва в області. Засідання відбулося сьогодні, 22 червня, конференц-зал Центру Європейських і міжнародних студій Тернопільського національного економічного університету (ТНЕУ). До речі, учасники озвучили попередні підсумки Міжнародного інвестиційного форуму «Тернопільщина Invest-2016», а також обговорили інвестиційні перспективи Заліщицького, Підгаєцького і Шумського районів. Форум «Тернопільщина Invest-2016» - майданчик для знайомства Обласна влада розглядає форум «Тернопільщина Invest-2016» як майданчик для знайомства із потенційними партнерами і налагодження ділових контактів. Утім, цей захід уже дав і реальні результати. - Так, делегацію із Польщі зацікавила діяльність сільськогосподарських кооперативів у селі Лосятин Кременецького району, - каже керівник апарату обласної держадміністрації Ігор Вонс. - Неабиякий інтерес викликав у представників бізнесу із Німеччини та Польщі інвестпроект із будівництва потужного агрокомбінату в Яструбово Козівського району. Польських інвесторів також зацікавила можливість будівництва сонячної електростанції у Бережанах. Усе це – результати Міжнародного інвестиційного форуму, що відбувся на Тернопільщині 19-20 травня.

36842228-55c3-45ec-8ea7-b2627d490f52
36842228-55c3-45ec-8ea7-b2627d490f52

Інвестори, як виявилося, дійсно зацікавлені у розвитку різних галузей нашої області, але наразі конкретних договорів не підписували, визнає чиновник. Проте натякає - тривають перемовини.
  • Я знаю, що всі, особливо журналісти, хочуть, що ми от уже назвали укладені угоди і чітко вказали на домовленості, - визнає Ігор Вонс. – Але робота, яку ми почали, - непроста. Сума прямих інвестицій в Тернопільщину із 2000 до 2016 року – 50 млн доларів США. Це – один із найгірших показників в Україні. Я запитую себе – чому під час періоду сплеску економічного розвитку до кризи останніх років у нас такі цифри? Найбільша проблема – перешкоджання веденню бізнесу…
  • 41a425a3-7615-4abc-8c6a-f95fd26fa176
    41a425a3-7615-4abc-8c6a-f95fd26fa176

Проведення подібного форуму – це поштовх до конкретних дій як з боку представників органів державної влади, так і з боку бізнесу, переконаний голова обласної державної адміністрації Степан Барна.
  • Підтримка бізнесу і створення сприятливих умов для цього – от наша стратегія, - каже він. – Але результату не буде, якщо ми працюватимемо тільки від форуму до форуму. Має бути щоденна праця, діалог і взаєморозуміння між бізнесом і владою.
Об`єднані громади вперше презентували інвестиційні проекти Форум «Тернопільщина Invest-2016» був успішним, вважає очільник краю. І при цьому - хвалиться цифрами: участь у заході взяли майже 700 осіб, понад 100 із них – іноземці. Мовляв, такого представництва досі не було на жодному заході у нашій області.

1e013c26-8200-4678-a49f-d5852886d763
1e013c26-8200-4678-a49f-d5852886d763

  • Була іще одна суттєва новація: вперше в Україні чотири об`єднані територіальні громади презентували власні інвестиційні проекти, - додає Ігор Вонс. - Ми ставили собі за мету два завдання: залучення інвестицій і розширення ринків збуту для наших виробників. Завдяки форуму ми заявили про себе і вже маємо різні пропозиції щодо співпраці.
Зокрема, за його словами, влада домовилася із представниками Мазовецького воєводства про відпочинок за кордоном дітей учасників АТО. До того ж, Дні Тернопільщини проведуть в Угорщині. Крім того, потенціал кожного району області презентують на  Міжнародній виставці «FRANCZYZA», що відбудеться у Варшаві 13-15 жовтня. Також на нараді озвучили проблеми, що виникають в інвесторів у нашому краї. Відтак Степан Барна наголосив, що отримав у Президента і Прем’єр-міністра «карт бланш» на звільнення керівників силових структур, які чинять спротив бізнесу іноземних інвесторів.
  • Боже вас борони, якщо хтось із потенційних інвесторів відмовиться розвивати тут бізнес із формальних причини – через відсутність якоїсь довідки чи неможливість отримання дозволу! – не добирав слів очільник краю. – Я вже вичерпав усі дипломатичні методи спілкування із прокуратурою, податковою міліцією. Лишіть ці підприємства в спокої!
За доходи похвалили Тернопільську митницю Наразі Тернопільщина займає 5 місце в Україні за динамікою росту капітальних інвестицій, хвалиться Степан Барна. І знизити ці темпи він нікому не дозволить. Прикладом для інших очільник краю назвав позитивні зміни у роботі Тернопільської митниці. Доходи бюджету значно зросли лише тому, що частина підприємців почала розмитнювати товари тут, хоча раніше робила це в інших областях.
  • Протягом першого кварталу року в економіку області вклали прямих іноземних інвестицій на 733 тис. дол. США більше, ніж торік, - уточнює він. – Це - позитивна тенденція. Адже в більшості областей обсяги інвестицій зменшилися.
Так, серйозного прориву наш край ще не зробив, визнає Ігор Вонс, але ситуація стабілізувалася. Тож це дає нам реальні надії, попри складну ситуацію загалом в Україні.
  • Найбільше прямих інвестицій з-за кордону вклали у  промисловість (61% - прим.),  у транспорт і складське господарство (16%), сільське, лісове і рибне господарство (13%), - уточнює пан Вонс. – Зважаючи на те, що Тернопілля має великі логістичні можливості, вкладення у транспорт є незначними. До того ж, ми позиціонуємо себе як аграрний край. Тож інвестиції у село також повинні зрости.
Найбільші країни-інвестори Тернопільщини, за словами Степана Барни: Німеччина – 31%; Чеська Республіка – 15%; Кіпр – 12%; Естонія – 11% і Польща – 6,5%. На них припадають 75% усіх прямих інвестицій в економіку області.
  • Загалом інвестиційну співпрацю в нашій області налагодили із 36-ма країнами світу, 98% із яких – країни Європейського Союзу, - хвалиться очільник. – Будемо працювати спільно, матимемо ще кращий результат…
До речі, «Терен» про це докладно писав ТУТ, ТУТ і ТУТ. Віра ОЛЕКСАНДРОВИЧ Фото автора  

Вибір читачів за тиждень

Відео