Хто вкрав свіже повітря в Тернополі?

treeinhands

У спекотні дні ми усі відчуваємо брак свіжого повітря. Справа не у тому що висока літня температура, справа у тому що не вистачає зелених насаджень – парків скверів і просто газонів.

Екологічна громада весь час ставила питання перед місцевою владою щодо неприпустимості скорочення площ зелених насаджень у місті. Зменшення зелених площ дуже згубно вливає на погіршення якості стану повітря, яким ми усі дихаємо.

Для того, щоб зрозуміти, наведу необхідну інформацію.

  1.  1 га лісових насаджень без шкоди для себе поглинає 5 тонн вуглекислого газу, 400 кг сірчаного газу, 100 кг хлоридів і 25 кг  фторидів та продукує 4 т кисню та очищує 18 млн кубічних метрів повітря.
  2.  Дерево середньої величини за 24 години відновлює стільки кисню, скільки необхідно для дихання трьох чоловік.
  3. За один теплий сонячний день гектар лісу поглинає з повітря 220-280 кг вуглекислого газу і виділяє 180-200 кг кисню.
  4. З 1 м² газону випаровується до 200 г/год води, що значно зволожує повітря. У спекотні літні дні на доріжці біля газону температура повітря на висоті росту людини майже на 2,5°C нижча, ніж на асфальтованій доріжці.
  5. Газон затримує заносимість пилом і володіє фітонцидною (знищує мікроби) дією. Поблизу зеленого килима легко дихається.

Суттєвою якісною особливістю кисню, що виробляється зеленими насадженнями, є насиченість його іонами, що несуть позитивний заряд, в чому і проявляється корисний вплив рослинності на стан людського організму. Іонізація лісового кисню в 2-3 рази вища в порівнянні з морським і в 5-10 разів - з киснем атмосфери міст. Тому ліси, що мають утворювати зелений пояс навколо населених пунктів, позитивно впливають на оздоровлення міського середовища.

На думку вченого-еколога В. П. Кучерявого, оптимальна норма потреб кисню на одну людину складає 400 кг на рік, стільки ж його продукує 0,2 га зелених насаджень міста. Виявляється, що Тернополю на його кількість жителів не вистачає кисню.

Місто істотно відстає від групи найбільш зелених і переходить поступово до групи відносно зелених, а, отже, і відносно безпечних.

Враховуючи нинішню територію Тернополя у 5852 га, розрахункова площа зелених насаджень має складати за нормативами 2340 га (лісопаркова зона в межах території міста має становити 40% від загальної площі). Відповідно, дефіцит зелених насаджень у межах міста складає на сьогодні 1326 га.

Ступінь озеленення території міста складає 17,3%, поступаючись показнику 1994 року (34%) майже у два рази !!! Тобто, з 1994 року спостерігається тенденція істотного зменшення площ зелених насаджень особливо у 2011-2015 роки.( 85 га.!)

Дефіцит внутрішньої лісопаркової зони Тернополя складає 1340 га., зовнішньої – 1502 га. Слід зауважити, що якість повітря стоїть на першому місті щодо впливу на здоров’я людини.

Тепер до наших баранів. Що робиться у Тернополі?

Тотальна забудова зелених зон та винищення лісосмуг привела до різкого погіршення екологічного стану середовища для тернополян.

Окремі будинки та маленькі мікрорайони новобудов узагалі не мають зеленого оточення. Велика кількість будинків побудовані просто у притул до тротуарів та доріг, що створює жахливі умови життя та несуть загрозу для здоров’я.

Останні два роки ми спостерігаємо масований наступ на газони. Вже зайняли під «пивнухи», бари, торговельні магазинчики кільки гектарів, що ще більше погіршило екологічну ситуацію, я не кажу про архітектурний вигляд.

Усі екологічні закони вимагають від влади відкритості екологічної інформації.

Мешканці Тернополя ви знаєте яким повітрям дихаєте? І я не знаю, ніхто не знає. Це злочин проти людей.

Немає інформації немає дій.

В усіх цивілізованих країнах у містах такого розміру поставлені моніторингові комплекси аналізу стану повітря, кожен може бачити, чим він дихає, бо це важливо для людей. Влада дбає про людей.

Зараз у цьому питання ми знаходимось у дикому стані свавілля влади.

Торгуючи зеленими зонами, вони фактично продають наше здоров’я, відбирають в нас повітря, заганяють у лікарні, особливо онкологічні.

При тому міська влада проявляє повну байдужість до цих проблем, які вона сама і породила. Треба зупинятися. 1000 квадратних метрів тротуарів не коштує квадратного метра газону чи дерева.

Голова Громадської Організації «ЕКОАЛЬЯНС» О. ФІЛЬ

Читайте також:

Транспортний зашморг Тернополя

Вибір читачів за тиждень

Відео