Віра Олександрович

Хвороби Тернопілля: браконьєрство і незаконні кар’єри (фото)

Основне

Порушення природоохоронного законодавства на Тернопіллі набуло масового характеру. Через це активісти і зібрали за одним столом експертів та представників влади і контролюючих органів.

Нагадаємо, нараду щодо здійснення державного і громадського контролю у сфері охорони довкілля і природокористування, а також шляхи підвищення його ефективності 5 липня в обласній держадміністрації скликали на прохання громадської організації «Протидія корупції і моніторинг екології «Скеля».

«Гола» статистика обурила представників громадськості

Представники екологічної інспекції, управління охорони водних ресурсів, Державних інспекції сільського господарства і служби боротьби із економічними злочинами могли там прозвітувати про свою роботу.

Максим_в
Максим_в

- Викрито порушень за 2014-й рік – 278, за 15-й рік – 140 і в цьому році - 113, - каже виконуючий обов’язки начальника управління охорони, використання і відтворення водних біоресурсів і регулювання рибальства в області Володимир Максимів. - Накладено штрафів: у 2014-му році – 31 тисяча 725 гривень, у 15-му році – 27 тисяч 126 і в 16-му – 21 тисяча 421. Передали у слідчі органи для порушення кримінальних справ у 14-му році – 10, у 15-му – одну і цього року – одну справу.

Рослий
Рослий

Про те, чим хвалився перший заступник державної екологічної інспекції Тернопільської області Юрій Рослий, можна прочитати ТУТ. Не надто переконливими були і пояснення першого заступника начальника державної інспекції сільського господарства у Тернопільській області Романа Навроцького. Навіть інформація, оприлюднена Михайлом Пальчиком із Державної служби боротьби з економічною злочинністю в області, мало що прояснила. Мовляв, про порушення знаємо, факти фіксуємо. Така ситуація, звісно ж, обурила представників громадськості. Адже вони від державних інстанцій чекають чітких дій із порятунку екологічного стану краю, а не голої статистики.

- От розказує людина, що зробили інспектори – як вони сказали «но-но-но» усім порушникам, які скидають шкідливі відходи, - каже активіст громадської організації «Автомайдан» Ігор Василів. - А з іншого боку: невже водоканал не знає, що не можна агресивних відходів скидати у Серет? І той чиновник буде далі нам розказувати, що вони там когось оштрафували, когось попередили…

Час від часу розмова перетворювалася на суперечку німого із глухим

Виявилося, в області немає інстанції, що могла б узагальнити збитки, спричинені незаконними кар’єрами. У Держекоінспекції заявили: таку функцію у них забрали. Втім, представниця екологічного клубу «Край» із Бережан Галина Проців дуже аргументовано відкинула усі намагання чиновників виправдатися. За її словами, кілька років тому фахівці з районів їздили на спеціальний семінар за кордон, але після цього не реалізували жодного (!) проекту, покликаного захистити екологію. Гроші пішли за вітром.

Проц_в
Проц_в

- Як ви думаєте, чому в Україні уже 17-й міністр екології? А тому, що заводи і пароплави уже давно між собою розділили, а у цій сфері ще можна чимось нажитися – розграбувати ліси, украсти водойми і ті землі, що залишилися у власності української держави, тобто – народу, - каже експерт.

Обговорили на зібранні і численні проблеми лісництв краю, водних ресурсів, сміттєзвалищ і браконьєрства. Пригадали чиновникам і ситуацію із рятувальниками на Тернопільському ставі, яких активісти підозрювали у браконьєрстві.

- Усі сітки, виявлені у них на території, були - майже копія: 1 в 1. Тобто говорити про цю сітку і хто її власник – неважко, - розповідає директор громадської організації  «Протидія корупції і моніторингу екології «Скеля» Андрій Об’єщик. - Є в Ютуб наше відео про рятувальників. Там чітко усе показано. Є і покаяння одного з рятувальників, який розповідає: скільки років він займався подібними справами та хто ходив на став. Хочемо бачити роботу органів, які мають з цим розбиратися.

Чиновники намагалися виправдати свою бездіяльність: погані закони, бракує працівників і фінансування тощо. Час від часу розмова перетворювалася на суперечку німого із глухим. Адже звинувачення лунали як з одного, так і з другого боку. Опоненти не хотіли один одного чути і розуміти. Знижувати рівень емоцій доводилося особисто очільнику краю.

- Хочу окремо звернутися до представників громадськості, - каже голова Тернопільської ОДА Степан Барна. - Ми вже неодноразово спілкувалися і з «Автомайданом», і зі спілкою «Скеля», спілкувалися із представниками екологічних організацій щодо необхідності врегулювання цих питань. Ми кроки у багатьох обставинах із наведення порядку, чистоти в області зробили. Сьогодні в нас першочерговим, крім надр і лісів, є питання впорядкування сміттєзвалищ.

Чи будуть результативними такі зустрічі представників влади і громади для вирішення природоохоронних проблем - покаже час. Наразі ж керівництву обласної держадміністрації запропонували створити робочу групу із питань протидії браконьєрству. Що із цього вийде – побачимо.

Фото автора

Довідка.

На сесії обласної ради 30 травня депутати обрали тимчасову контрольну комісію щодо діяльності надрокористувачів у краї. Причиною стали численні порушення у даній сфері. За час цієї каденції (з грудня 2015 р. – прим.) на сесіях прийняли 11 рішень щодо погодження надання спеціального дозволу на користування надрами: по одному – у Шумському, Заліщицькому, Чортківському і Підволочиському районах, два – у Монастириському і 5 – у Теребовлянському районі. Окрім того, депутати ухвалили одне рішення  щодо отримання акта про надання гірничого відводу у Борщівському районі.

Коментар голови громадської організації «ЕКОАЛЬЯНС» Олександра Філя  (цитуємо зі сторінки у «Фейсбук»):

- Я брав участь у тій нараді. Мушу поділитися своїми враженнями. Маю поінформувати громаду, що прохання до голови ОДА Барни С.С. - провести таку робочу зустріч громадська організація висловила офіційним листом ще 07.12.2015 р. У листі зазначалося про катастрофічні проблеми водопостачання, висихання річок, відсутність води у криницях у багатьох селах усіх районів області. Потрібно було півроку, щоб під примусом провести цю нараду. Час покаже, що це – байдужість чи невміння бачити реальні проблеми людей…

Ф_ль
Ф_ль

Зрозуміло, що ніхто не хоче брати на себе відповідальність і діяти у напрямку вирішення проблемних питань. А таких – безліч: у сфері збереження річок, лісів, надр. Під час доповіді Андрія Об’єщика волосся дибки ставало від інформації про самовільні кар’єри, знищення річок, незаконний вилов риби. Склалося враження, що на Тернопіллі настав Апокаліпсис. Ще більше вражала позиція служб, які мали б ліквідовувати подібні явища. А фактично вони разом із правоохоронними органами продемонстрували неспроможність кардинально вплинути на ситуацію…

Вибір читачів за тиждень

Відео