Оксана Бучко

Тернопільський національний економічний університет - лідер серед корумпованих вишів області

00000819_b

Понад десяток правопорушень у вишах Тернопільщини зафіксували на сайті Profrights протягом 2014-2106 років. Інформація стосується хабарів під час екзаменів та заліків, закритого доступу до інформації, порушень оплати праці, відсутності вибіркових дисциплін, порушення графіку робочого часу та норм навантажень.

Антилідером списку вишів області став економічний університет. Його по кількості корупційних порушень наздоганяє медичний.

image
image

У економічному університеті зафіксували два повідомлення про осіб, які є посередниками викладачів для оплати за кращу оцінку. У січні 2016 року була  інформація про третю особу, яка є посередником між викладачами кафедри філософії та політології, зокрема доцента Шумки Михайлини.  У листопаді 2015 - про посередника з викладачами, який у мережі Вконтакті зареєстрована як Діма Ільків. Інше повідомлення – про відсутність на сайті університету Положення про Вчену раду та Положення про організацію освітнього процесу.

Проблеми в економічному університеті мають не тільки студенти. У 2014 році заклад відмовився виплатити вихідну допомогу, йдеться на Profrights. Також є повідомлення про неможливість вибору навчальних дисциплін у межах, передбачених відповідною освітньою програмою та робочим навчальним планом. Про такі ж проблеми повідомили у медичному університеті. Окрім того, у лютому 2016 року прокуратура Тернопільської області повідомила про підозру доценту Тернопільського медичного університету. Викрили, що він отримав від жительки Тернополя  тисячу доларів за працевлаштування її на посаду лікаря.

Одиничні випадки порушень трапились в інших вишах. У педагогічному на корупцію скаржаться викладачі. Йдеться про наказ від вересня 2015 року, згідно якого деяким педагогам зменшили розмір ставки. Це обґрунтували зменшенням кількості студентів та відповідними змінами в організації виробництва і праці. Проте у повідомленні зазначили, що адміністрація відмовляється довести наявність таких змін. Також йдеться про виконання викладачами вишу неоплачуваної праці - консультації, індивідуальна робота, робота в комісії із захисту курсових робіт, членство в ДЕК (бакалаври), оглядові лекції, педагогічна практика.

Про подібні проблеми повідомили у технічному університеті. Там мова йде про переведення на 0,9 ставки професора, який має 660 годин навчального навантаження та 160 лекційних.

Зафіксували корупційні дії також у Кременецькій обласній гуманітарно-педагогічній академії. Мова йде про випадок, коли студентка здавала екзамени, перебуваючи за кордоном. Слідчий відділ Кременецького ВП ГУНП в Тернопільській області розпочав досудове розслідування у кримінальному провадженні за ознаками кримінального правопорушення, передбачено ч.1 ст.358 КК України «Підроблення документів, печаток, штампів та бланків, збут чи використання підроблених документів, печаток, штампів», авторський коментар.

Загалом у вищих навчальних закладах України зафіксували 381 порушень. Із них – 101 випадок здирництва.Не гарантують вибір дисциплін студентами 80 університетів. Не надають повної інформації про себе у понад 150 випадків ВНЗ. Серед усіх порушень зафіксували також 47 випадків недотримання прав викладачів.

f36e740-karta-vyshiv2-original
f36e740-karta-vyshiv2-original

А Тернопільська область знаходиться  на 8 місці серед усіх, по кількості повідомлень про корупцію у вишах.

b3b5029-vlasnist-vyshiv-original
b3b5029-vlasnist-vyshiv-original

Детальнішу інформацію у діаграмах та картах можна дізнатися на сайті Profrights. За словами виконавчого директора аналітичного центру CEDOS Єгора Стадного, зазначені повідомлення ретельно перевіряли, отримували їх з відкритих джерел: повідомлень правоохоронних органів, прокуратури, поліції, СБУ, реєстру досудових розслідувань, повідомлень із медіа, від викладачів та студентів.

Фото автора та з сайту Profrights

Вибір читачів за тиждень

Відео